Antena Căutare

4 rețete de paste cu brânză. Cele mai cremoase paste cu brânză

Când vine vorba de mâncăruri care aduc instant confort și satisfacție, pastele cu brânză sunt întotdeauna în top. Combinația dintre texturile fine ale pastelor și brânzeturile topite cremoase transformă un preparat simplu într-un răsfăț irezistibil, indiferent de sezon.

Galerie
Un bol aburind de paste perfect al dente, îmbrăcate într-un sos catifelat de brânzeturi topite este un adevărat răsfăț pentru iubitorii de mâncare | Shutterstock

De la rețete clasice inspirate de bucătăria italiană, până la variante reinterpretate cu influențe americane sau franțuzești, pastele cu brânză pot fi adaptate gusturilor fiecărei familii.

Brânza este ingredientul-cheie care dă caracter acestor rețete, iar alegerea ei influențează decisiv rezultatul final. Fie că optezi pentru un mix de cheddar maturat și mozzarella pentru o textură elastică, fie că alegi o brânză cu mucegai nobil sau o cremă fină de brânză proaspătă, rezultatul poate fi spectaculos. Secretul constă în echilibrul dintre unt, lapte sau smântână și tipurile de brânzeturi folosite, astfel încât sosul să fie onctuos, dar nu greu, și să se îmbrace perfect în jurul pastelor.

În rândurile de mai jos vei descoperi patru rețete atent alese care pun brânza în valoare în cele mai gustoase moduri posibile. Fie că ai poftă de un mac & cheese autentic, de paste cu gorgonzola și nuci sau de o reinterpretare cu brânză de capră și spanac, aceste preparate promit să aducă zâmbete la masă și să fie salvate pentru multe seri de acum înainte.

CITEȘTE ȘI: Cele mai frecvente greșeli pe care le fac gospodinele când gătesc paste. Nu le comite și tu

Articolul continuă după reclamă

Tagliatelle cu ciuperci și sos cremos de parmezan

Ingrediente

  • 15 g unt
  • 30 ml ulei de măsline
  • 80 g ceapă galbenă, tocată fin
  • 250 g ciuperci champignon brune, feliate subțire
  • 1 cățel de usturoi, ras fin
  • 100 ml vin alb sec
  • 200 ml smântână dulce (minimum 30% grăsime)
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 200 g parmezan ras fin (sau alternativă vegetariană)
  • 300 g tagliatelle sau linguine
  • 10 g pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
  • sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Se încălzește uleiul de măsline împreună cu untul într-o cratiță medie, la foc mic. Se adaugă ceapa și se gătește timp de 10 minute, amestecând des, până când se înmoaie și devine translucidă. Se adaugă ciupercile feliate și se gătesc la foc mediu timp de 10 minute, până când își pierd umezeala și se rumenesc ușor. Se adaugă usturoiul ras și se continuă prepararea timp de 2 minute, apoi se toarnă vinul alb. Se lasă să fiarbă ușor până când lichidul se reduce la jumătate.

Se toarnă smântâna dulce peste amestecul de ciuperci și se aduce din nou la punctul de fierbere. Se adaugă coaja rasă de lămâie și parmezanul, apoi se amestecă bine până când se obține un sos cremos și omogen. Se asezonează cu sare și piper proaspăt măcinat, după gust.

Între timp, se fierb pastele în apă clocotită cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj, iar la final se păstrează 100 ml din apa în care au fiert. Se scurg pastele și se adaugă imediat în tigaia cu sos. Se amestecă ușor, adăugând treptat din apa de la paste până când sosul capătă o consistență mătăsoasă și aderă perfect. La final, se încorporează pătrunjelul tocat.

Preparatul se servește fierbinte, în farfurii adânci, cu parmezan ras suplimentar presărat deasupra. Această rețetă aduce un echilibru perfect între cremozitatea sosului, aroma intensă a ciupercilor și prospețimea pătrunjelului, fiind ideală pentru o cină elegantă, dar ușor de pregătit.

CITEȘTE ȘI: Rețete ușoare de vară cu paste. Idei rapide și delicioase, de sezon

Paste cu unt, usturoi și parmezan

Ingrediente

  • 225 g spaghete sau alt tip de paste la alegere
  • 60 g unt
  • 120 ml apă de la paste
  • 75 g parmezan ras fin
  • 1 linguriță usturoi tocat mărunt
  • sare, după gust
  • Pentru servire
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • parmezan ras suplimentar
  • ulei picant (opțional)

Mod de preparare

Se fierb pastele în apă cu sare conform indicațiilor de pe ambalaj, apoi se păstrează 120 ml din apa în care au fiert și se scurg bine. Într-o tigaie mare, se topește untul la foc mic. După ce untul s-a topit complet, se adaugă usturoiul tocat și se lasă să se gătească ușor timp de 1-2 minute, având grijă să nu se rumenească.

Se toarnă apa de la paste în tigaie și se adaugă imediat pastele fierte și parmezanul ras. Se amestecă energic cu un clește de bucătărie până când toate firele de paste sunt acoperite uniform de sosul catifelat. Se gustă și se potrivește de sare dacă este necesar.

Preparatul se servește imediat, presărat cu pătrunjel proaspăt, parmezan ras suplimentar și câteva picături de ulei picant, dacă se dorește un plus de savoare. Este o rețetă rapidă și reconfortantă, cu arome simple și intense, perfectă pentru o cină improvizată sau un prânz sățios.

CITEȘTE ȘI: Penne cu piept de pui. Rețeta rapidă pentru o masă delicioasă

Mac & Cheese clasic american

Ingrediente

  • 250 g macaroane sau elbow pasta
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de făină albă
  • 400 ml lapte cald
  • 100 g cheddar matur ras
  • 50 g mozzarella rasă
  • 1 linguriță muștar Dijon
  • sare, piper negru, nucșoară (opțional)
  • 30 g pesmet + 1 linguriță unt topit (pentru topping)

Mod de preparare

Se fierb pastele. Într-o cratiță se topește untul, se adaugă făina și se amestecă energic 1 minut. Se toarnă laptele treptat, amestecând continuu, până se obține un sos bechamel gros. Se încorporează muștarul, sarea, piperul și apoi brânzeturile. Se adaugă pastele fierte, se amestecă și se toarnă totul într-o tavă unsă. Deasupra se presară pesmet amestecat cu unt topit. Se coace 15-20 minute la 200°C până devine auriu și crocant.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de paste cacio e pepe. Trucuri ca să iasă ca la restaurant

Paste cu brânză de capră și spanac

Ingrediente

  • 200 g fusilli sau farfalle
  • 120 g brânză de capră cremoasă
  • 100 ml smântână lichidă pentru gătit
  • 2 mâini de baby spanac proaspăt
  • 1 cățel de usturoi zdrobit
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare, piper negru, coajă rasă de lămâie (opțional)

Mod de preparare

Se fierb pastele în apă cu sare. Într-o tigaie largă, se încinge uleiul, se adaugă usturoiul și imediat spanacul. Se gătește 1-2 minute, apoi se adaugă smântâna și brânza de capră ruptă în bucăți mici. Se amestecă până se topește totul într-un sos fin. Se scurg pastele și se încorporează în sos. Se servește cald, cu piper proaspăt și puțină coajă de lămâie pentru prospețime.

Înghețată de casă cu pepene galben. Rețetă ușoară, de vară... Supa de oase: proprietăți și beneficii pentru sănătate...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x