Atunci când vine vorba despre o masă specială în familie sau cu prietenii, puține lucruri se pot compara cu o friptură suculentă și foarte bine gătită. Mai ales când ne referim la carnea de vită, există întotdeauna riscul ca din cauza neatenției sau a lipsei de informare rezultatul să nu fie deloc cel așteptat de oaspeții de la masă. Chiar și o bucată de carne fără grăsime și extrem de fragedă poate deveni, așa cum îi spunem în limbaj popular, „talpă”, din cauza greșelilor din bucătărie.
6 cele mai frecvente greșeli pe care le faci când gătești o friptură:
1. Nu frăgezești corect carnea
Nu e nimic complicat în procesul de frăgezire a cărnii, dar este foarte complicat să îl faci corect, pentru că altfel atât gustul va fi afectat, dar și textura cărnii nu va mai fi aceeași. Pentru că riscul este să te trezești cu un produs final ațos și greu de consumat, este important să citești întâi un ghid util despre baiț pentru carne. În acest fel, nu vei da greș indiferent ce fel de friptură vei găti, indiferent de tipul de carne.
2. Nu asezonezi destul carnea
Este o greșeală de începătoare, motiv pentru care o vom pune atât de sus. De teamă să nu asezonezi prea mult, vei putea încerca să limitezi sarea, piperul și celelalte condimente la ceea ce consideri că este suficient. Această greșeală va șterge aromele extraordinare ale unei fripturi bine făcute, pentru că niciodată condimentele adăugate ulterior nu dau rezultatele dorite. Cel ma bine este să asezonezi bine de tot carnea cu 40 de minute înainte să o gătești, pentru a te bucura de cel mai bun gust posibil.
3. Gătești carnea imediat cum ai scos-o din frigider
Nu vei avea mereu timp să pierzi ore pentru o friptură. Motiv pentru care vei fi tentată să gătești carnea când încă este rece, după ce ai scos-o de la frigider. Acest lucru este o greșeală, pentru că riști să te trezești cu un strat exterior ars și un interior în sânge. Cel mai bun lucru este să plănuiești puțin din timp și să lași carnea să ajungă la temperatura camerei înainte să o gătești.
4. Elimini toată grăsimea
Carnea macră, fără pic de grăsime, poate fi mai sănătoasă pentru cei care trebuie să evite anumite lucruri, însă în niciun caz nu este mai gustoasă. Dacă nu ești obligată să elimini complet grăsimea din rațiuni medicale, atunci nu o face atunci când gătești. Grăsimea din carne este principalul factor pentru aromă, iar atunci când o elimini nu faci altceva decât să te alegi cu o carne foarte uscată.
5. Întorci friptura pe grătar o singură dată
Este una dintre greșelile frecvente pe care multe persoane o fac atunci când vor să obțină o friptură suculentă. Atunci când friptura începe să-și formeze acele linii de la grătar, este un semn că începe să se ardă și să se usuce. Pentru o friptură suculentă trebuie să întorci carnea de mai multe ori, mai ales când flacăra este puternică.
6. O tai prea devreme după ce ai gătit-o
Știm că de multe ori nu te poți abține și tai friptura imediat după ce ai luat-o de pe grătar, dar tocmai acest obicei îi poate strica deseori gustul. După ce a fost gătită, carnea trebuie lăsată puțin pentru a fi mai moale.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: TMON
Alcoolul, ingredientul minune din bucătărie, folosit de bucătari inclusiv la prepararea deserturilor... Tocană de legume cu orez. Rețetă tradițională ca la mama acasă...