Prepararea cărnii la temperaturi atât de înalte ne poate îmbolnăvi foarte rău. Din fericire, există variante prin care carnea poate fi pregătită fără să mai apară substanţe toxice.
Weekendul acesta a fost perfect pentru cei care adoră să iasă la iarbă verde şi să facă un grătar! Doar că nutriţioniştii spun că nu e cea mai bună idee din lume. Iar doctorii o susţin.
Puţini sunt cei care ştiu secretele unui grătar, nu doar gustos, ci şi sănătos!
Conform specialiștilor, curăţarea riguroasă a grătarului înainte de fiecare utilizare ar fi secretul unui preparat care nu ne îmbolnăveşte.
„Carnea la grătar, deşi foarte populară, deşi foarte gustoasă, nu este atât de sănătoasă. Acolo unde carnea atinge metalul încins se formează substanţe toxice. Fumul conţine substanţe toxice, tot ce înseamnă arsură înseamnă substanţe toxice. Substanţe cancerigene, radicali liberi, care urmăresc rata de îmbătrânire, care ne fac rău în general”, explicat Cristian Mărăgrit, medic nutriţionist.
Deşi uneori exact carnea rumenită face mai tare cu ochiul, medicii spun că acele porţiuni ar fi mai bine să ajungă la gunoi. O altă metodă de a ne asigura că mâncăm un grătar sănătos ar fi o preparare mai îndelungată a cărnii. Atenţie şi la asocierile alimentare.
„Cea mai simplă metodă este să marinăm carnea, asta va reduce idn formarea acestor substanţe nocive, să folosim o temperatură mai mică, să nu expunem carnea la fum, să nu o ardem, să asociem multă multă salată. Şi oţetul are beneficii, mai ales pentru excesul de carne”, a adăugat acesta.
Însă, oricât de gustoasă ni se pare carnea la grătar, ar fi ideal să o înlocuim cu cea preparată la cuptor sau fiartă.
Pâine de casă, ca la bunica. 4 trucuri pentru cea mai bună pâine de casă... Aragazuri cu autocurățare - Avantaje și dezavantaje...