Antena Căutare

Când este permisă zacusca în Postul Paştelui. Regula mănăstirească de care credincioşii nu ştiu

Este sau nu permisă zacusca în post și mai exact când? Este întrebarea de pe buzele celor mai mulți credincioși. Iată care e răspunsul preoților!

Când este permisă zacusca în Postul Paştelui. Regula mănăstirească de care credincioşii nu ştiu Galerie
Când este permisă zacusca în Postul Paştelui. Regula mănăstirească de care credincioşii nu ştiu | Shutterstock

Zacusca este unul dintre cele mai îndrăgite preparate, mai ales în post. Însă, un număr mare de credincioși se întreabă dacă este sau nu permis să mănânce zacuscă în această perioadă, deoarece conține ulei. Preoții au venit cu lămuriri!

Citește și: Rețetă de post: prăjitură cu halva. Cum satisfaci nevoia de dulce în postul Paștelui

Când nu ai voie să mănânci zacuscă în post

Uleiul este un ingredient de bază în bucătăria românească. Deși zacusca era o alternativă preferată în timpul Postului, prezența uleiului în acest produs l-a făcut să devină problematic, motiv pentru care enoriașii au o dilemă.

Preoții susțin că, într-adevăr, zacusca este interzisă în anumite zile din Postul Mare. Având ulei, ea nu poate fi consumată oricând, ci doar în zilele în care se specifică și în calendarul ortodox acest aspect.

„Zacusca conține ulei. Dezlegări la ulei și vin se fac sâmbăta și duminica. Mâncăm zacuscă atunci. În restul zilelor doar fiert și uscat. Cine nu poate să țină post fără ulei, mănâncă cu ulei. Cine nu poate să tina post, nu ține. Ne spovedim și duhovnicul dezleagă sau nu. Nici fructe de mare nu trebuie mâncate în post, dar sunt credincioși care mănâncă. Postul este un aspect intim al relației omului cu Dumnezeu. Mâncăm sărăcăcios, deoarece nu trebuie să ne gândim la ce mâncăm. Ideea este să nu facem din mâncare o plăcere în sine, ci să o folosim numai cu scopul de a susține funcțiile organismului. Este lupta cu sinele, dar Dumnezeu știe cât putem. El ni se dă în Împărtășanie și drepților și păcătoșilor.”, a afirmat Preotul Cristian pentru adevarul.ro.

„Sunt atâtea produse care se pot mânca. Găsiți de toate: cartofi, varză, fasole, orez. Faceți în așa fel încât, dacă vreți să postiți, postiți. Vorbiți cu duhovnicul care vă îndrumă în funcție de ceea ce puteți face, dacă puteți. Poate aveți tratament, fiecare știe. Postul rămâne la aprecierea fiecăruia, fiecare îl ține așa cum crede de cuviință. Postești în ascuns, ca Dumnezeu să te răsplătească în ascuns.”, a afirmat, în schimb, preotul Preotul Dumitru, citat de sursa menționată mai sus.

„Ca principiu general, există mai multe niveluri de asceză și de Post. În ceea ce privește abținerea de la ulei, în special în anumite zile, miercurea și vinerea, vorbim despre o rânduială monahală. E un nivel al postului mănăstiresc. Există inclusiv un nivel al postului și mai drastic, cel al pustnicilor, care mănâncă și mai restricționat. Următorul nivel, după postul mănăstiresc, este un nivel mai relaxat, pentru omul modern, ca sa zic așa, omul urban. Atunci se dă dezlegare la ulei și se face abținerea doar de la carne și produse de origine animală, inclusiv pește. Mai există niveluri în care se mănâncă pește sau chiar produse lactate, iar abținerea este doar de la carne. Există și variante în care se postește numai miercurea și vinerea.”, a spus părintele duhovnic Sorin Benescu, într-un interviu acordat pentru adevarul.ro.

Preoții mai recomandă să ne sfătuim cu duhovnicul nostru ori de câte ori avem nelămuriri, pentru că acesta va fi mereu acolo pentru noi, să ne ofere explicații.

Citește și: ANPC avertizează în privința produselor de post. La ce trebuie să fie atenți consumatorii

Alimentele ultraprocesate pe care nu trebuie să le mănânci sub nicio formă. Specialiștii trag un semnal de alarmă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x