Antena Căutare

ANPC avertizează în privința produselor de post. La ce trebuie să fie atenți consumatorii

A început postul Paștelui, astfel că românii caută în magazine produsele de post. Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) îi avertizează în privința unor produse.

Galerie
Românii trebuie să acorde o atenție deosebită produselor pe care le achiziționează | Shutterstock, Antena 1

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) trage semnale de alarmă în ceea ce privește produsele de post. Românii trebuie să fie foarte atenți înainte de a achiziționa aceste alimente.

Citește și: Rețeta de post pentru mâncarea de ștevie, delicatesa sezonului. Gospodinele iubesc acest mod de preparare

ANPC avertizează în privința produselor de post. La ce trebuie să fie atenți consumatorii

Pe 18 martie a început postul Paștelui, iar mulți români se grăbesc în magazine pentru a-și face cumpărăturile pentru perioade de dinaintea sfntelor sărbători.

Sunt câteva lucruri importante la care consumatorii trebuie să fie atenți înainte de a cumpăra produse alimentare de post. Paul Anghel, directorul general al ANPC, are câteva recomandări pentru români.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Paul Anghel îi roagă pe români să fie atenți de unde cumpără produsele de post în această perioadă, cât și la ce cumpără. El recomandă ca fiecare să citească atent eticheta produselor, astfel încât să fie atenți la ingredientele înscrise, dar și dacă sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător.

Citește și: Cel mai delicios desert de post. Rapid și simplu de făcut

„Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Sfintelor Paști să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să cumpărați produse alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate, să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea\conformitatea sau siguranța unui produs.

De asemenea, atenționez asupra faptului că dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.

Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați!

Citește și: IPS Teodosie cere „post şi rugăciune cât mai intensă” pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului! A instituit 3 zile de post

Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.

Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.
Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Paștelui și de a evita astfel să fie induși în eroare.

Comisarii ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor controla și supraveghea piața în toata această perioadă, pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecției consumatorilor, iar operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancționați.

Acordați o atenție deosebită listei ingredientelor.

Citește și: Mihai Onilă a ajuns ținta glumelor pe internet din cauza postului doar cu apă. Cum apare artistul pe internet

În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.
Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale.

Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmatia <<poate contine urme de ou, lapte...>> Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate.

Și nu în ultimul rând, verificați dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpărați produse care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După achiziție, respectați și la domiciliu condițiile de depozitare precizate pe ambalaj.

Citește și: Când începe postul Paștelui în 2024. Care sunt zilele cu dezlegare la pește

De asemenea, verificați data durabilității minimale. Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limita de consum depășita sau modificată.

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori, comisarii #ANPC au găsit la comercializare produse, pe a căror etichete, erau înscrise mențiuni care puteau induce în eroare consumatorii:

• Cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant <<produs de post>>;

• <<Maioneză vegetală simplă>> și <<Maioneză vegetală Shaorma>>. Denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente;

• <<Pizza de post>> - <<specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte)>>, produsul nefiind astfel un produs <<de post>>, cu efectul dezinformării consumatorilor;

• Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum șnițel, pate, parizer, salam, cârnați, cremwurști etc. la care era atașată sintagma <<vegetal>>;

• Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii „fără colesterol” sau „0% colesterol”, sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică;

Citește și: Gogoși rapide și pufoase, fără ou sau lapte. Cum să prepari un desert de post fără prea mult efort

• Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conținea proteine din lapte, în neconcordanță cu denumirea de produs;

• Produse de cofetărie preambalate, cu mențiunea <<de post>>, deși în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris <<frișcă>>.

De asemenea au fost constatate următoarele abateri:

• Produse de post expuse la comercializare în același raft și în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii ( de exemplu produsul <<Untar>> ce conținea grăsimi vegetale era expus la vânzare în același raion cu untul);

• Expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conținut ingrediente lactate;

• Produsul <<Crutoane cu ierburi aromate>> era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiș inscripționat <<Idei savuroase de post>>, deși, produsul conținea la ingrediente: <<zer praf dulce>> și <<praf de iaurt>>, care sunt de origine animală și nu de post”, specifică directorul general al ANPC în postarea sa.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Astfel, comisarii ANPC vor supraveghea îndeaproape piața în perioada postului Paștelui. Aceștia își doresc să preîntâmpine orice situație neplăcută care ar putea apărea. De asemenea, operatorii economici care încalcă prevederile legislative vor fi sancționați.

Citește și: Leguma care costă mai mult decât carnea. Ce este și la ce preț ajunge planta pe care nu toți și-o permit

Deși recomandările directorului general al instituției sunt universal cunoscute, puțini consumatori le respectă cu strictețe, fie din cauze financiare, fie din lipsă de timp. Cu toate acestea, pentru sănătatea fiecăruia este indicat să fie luate în serios atât de consumatori, cât și de producători și operatori economici.

Rețeta de post pentru pastele perfecte cu sos de ardei și caju. Delicatesa provoacă dependență... Rețetă de post: prăjitură cu halva. Cum satisfaci nevoia de dulce în postul Paștelui...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x