Cozonacii românești au cucerit New York-ul, deși sunt făcuți de un mexican

 

Un mexican face cei mai buni cozonaci româneşti din Statele Unite. De 20 de ani, a învăţat toate secretele aluatului dulce umplut cu nucă. Iar acum le dă lecţii în limba română şi altor cofetari din New York. Cozonacii calzi ajung pe mesele americanilor, care ne-au împrumutat tradiţia de Crăciun.

El este Carlos Mejia, un cofetar mexican care face cozonaci după o reţetă sută la sută românească. Ştie toate secretele desertului tradiţional.

Din laboratorul din New York, cozonacii ajung la clienţi de toate naţionalităţile. Americanii îi spun "sweet bread", adică pâinea cea dulce. Odată ce au gustat, cumpără mereu.

Clienţi fideli sunt mai ales românii noştri, stabiliţi în America. De dorul gustului de acasă, vin şi de la sute de kilometri depărtare să cumpere cozonac proaspăt. 

Ion Niţă este proprietarul cofetăriei pe care a deschis-o acum 35 de ani şi în care angajaţi americani, mexicani şi columbieni învaţă reţete româneşti. 

Ion Niță, proprietarul unei cofetării din New York: Noi producem peste 30 şi ceva de prăjituri diferite. Reţetele sunt reţetele mele, de când eram în România. Adică nu ale mele personale. Reţetele care se făceau în România la vremea respectivă, puţin îmbunătăţite.

În New York sunt peste 140 de mii de români, iar în întreaga ţară - peste un milion. Şi-au construit peste Ocean o mică Românie. 

Pe o stradă din cartierul newyorkez Queens se afla unul dintre cele mai renumite restaurante cu specific românesc. Peste drum este cabinetul unui medic stomatolog roman, iar la nici 500 de metri este patiseria unde se fac cei mai buni cozonaci românești din New York.

Citește mai mult pe Observator.tv!



facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
50 DE ANI DE LA PRIMA ASELENIZARE

vezi mai multe