Antena Căutare

În ce oraș din România cresc găinile care fac ouă albastre. Ce preț are o bucată

Puțini știu, de fapt, că există o rasă de găini care fac ouă albastre.

Araucana, o rasă de păsări din America de Sud, care depune ouă verzi-albăstrui

Shutterstock

În România, există și crescătorii ale acestor păsări, în timp ce ouăle lor pot avea un preț mai mare decât în cazul celor obișnuite.

Citește și: Test rapid. Cum deosebești brânza naturală de cea contrafăcută. Care sunt diferențele și cum recunoști un produs bun

Iosif Pienariu este unul dintre românii care dețin crescătorii de găini de Araucana

Bărbatul din Sebeș a povestit pentru Adevărul că el crește găinile pentru cei apropiați și pentru expoziții, nu pentru a obține profit, citează Click!.

„A fost descoperită în America de Sud, Chile, fiind, la origine, o rasă sălbatică, ulterior domesticită. Face ouă de culoare verde-albăstrui, fiind o rasă mult mai mică decât rasele specializate pentru producţia de ouă.

Păsările se disting şi prin faptul că nu au coadă, iar partea din spate este perfect dreaptă. Din cauza asta nu au cum să-i crească pene, adică să formeze o coadă, asemănătoare altor rase de păsări”, a povestit crescătorul de păsări din judeţul Alba, pentru sursa citată.

Greutatea acestor păsări nu depășește două sau două kilograme și jumătate, iar un lucru important de știut despre ele se referă la numărul de ouă pe care le depun anual.

„Încep de la vârsta de 6 luni şi depun chiar şi 180 de ouă anual. Ouăle sunt colorate, foarte gustoase şi mult mai sănătoase decât cele pe care le consumăm în mod obişnuit. Au mai multe lipide, mai puţin colesterol, un raport mai mare între gălbenuş şi albuş şi un raport mai bun între acizii graşi Omega 6 şi Omega 3”, a declarat Iosif Pienariu pentru Adevărul.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul nostru când consumăm banane. De ce este bine să mâncam aceste fructe

Cu ce preț se vinde oul albastru al găinilor de Araucana

Ouăle găinilor de Araucana sunt cele mai scumpe de pe piaţă, ele ajungând să fie vândute cu preţuri cuprinse între 5 şi 8 lei bucata, mai arată sursa citată anterior.

Araucana, o rasă de pasăre din America de Sud, depune ouă verzi-albăstrui despre care unii susținători ai alimentelor sănătoase spun că ele conțin mai puțin colesterol decât ouăle albe sau cele maro.

Datele științifice indică faptul că acest lucru nu este adevărat. Toate tipurile de ouă, inclusiv ouăle albastre, conțin colesterol, notează publicația Sfgate.com. O dietă echilibrată și variată poate include în continuare ouă.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Oklahoma și de la Universitatea de Stat din Kansas, ouăle albastre nu au un conținut scăzut de colesterol.

Fiecare 100 de grame de ouă albastre de Araucana conțin 1.315 miligrame de colesterol. Această cantitate poate varia în funcție de locație și de tipul de hrană, dar de obicei ajunge la 185 de miligrame de colesterol pe ou.

Adulții sănătoși ar trebui să aibă 300 de miligrame sau mai puțin colesterol pe zi; un ou albastru ar furniza 62% din această limită.

Pentru majoritatea adulților sănătoși, colesterolul obținut din ouă nu va crește semnificativ nivelul de colesterol din sânge, spune site-ul de wellness al Universității din California, Berkeley.

Cantitatea de grăsimi saturate și de grăsimi trans din dietă are un efect mai mare asupra colesterolului total și LDL sau „rău”.

Dacă ai deja colesterolul ridicat, consumul de ouă îl poate crește și mai mult, dar numai dacă consumi ouă întregi; cea mai mare parte a colesterolului din orice tip de ou este concentrată în gălbenuș.

Școala de Sănătate Publică de la Harvard recomandă ca bărbații și femeile sănătoase, cu nivelul colesterolului din sânge normal și fără antecedente de boli de inimă, pot consuma probabil până la un ou pe zi.

Obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. Ce să faci în cazul în care ai început să uiți lucruri
Ai mai jos o listă cu obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. În ultimii ani au...
Horoscopul zilei de 24 martie 2023. Taurii sunt sfătuiți să fie liberi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 24 martie 2023 spune că Taurii sunt încurajați de către astre să se...
Parteneri
Ratatouille la cuptor. Rețetă franțuzească de ghiveci din legume
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x