Cuișoarele sunt muguri de flori uscate ale arborelui veștic verde de cuișoare și cresc în Indonezia. Proprietățile acestui condiment sunt recunoscute de mai bine de 2.000 de ani, mai ales în Asia.
Acestea se pot folosi atât întregi, cât și măcinate și sunt bogate în nutrienți, fibre, vitamna A, C și K, minerale, calciu și magnezi. De asemenea, conține eugenol, care are proprietăți deosebite pentru organism.
Inițial, cuișoarele au fost folosite ca medicament ușor, pentru ca mai apoi să fie indicat pentru o serie de afecțiuni importante potrivit unei surse.
Citește și: Ceai de chimen negru. Proprietăți, beneficii și preparare
Proprietățile cuișoarelor
- Antiinflamatoare
- Antibacteriene
- Antiseptice
- Antioxidante
- Antitumorale
- Antispastice
- Detoxifiante.
Administrarea acestora ca medicament se facă însă la recomandarea medicului specialist.
Beneficiile consumului de cuișoare
Potrivit unor studii, extractul de cuișoare, adică eugenolul, ar proteja organismul împotriva cancerului, oprind dezvoltarea tumorii. Cu toate acestea, eugenolul este toxic în cantități mari.
Deși sunt bogate în antioxidanți și pot preveni astfel afecțiunile hepatice, consumat în cantități mari poate provoca leziuni hepatice, mai ales la copii.
Totodată, ajută la reglarea zahărului din sânge și asigură o respirație proaspătă, datorită proprietăților antibacteriene.
De asemenea, ameliorează durerile, mai ales de dinți sau cistită, având compuși antiinflamatori și analgezici.
Oamenii de știință au remarcat că poate îmbunătăți digestia consumul de cuișoare, stimulând producerea de ezime cu efecte benefice asupra durerilor de stomac.
Citește și: Ceaiul de păpădie, băutura considerată ciudată care are beneficii extraordinare pentru organism
Ceaiul de cuișoare
Cuișoarele sunt folosite la dulciurile din turtă dulce sau la băuturile răcoritoare sau din legume proaspete. Cu toate acestea, se pot folosi și în salatele de crudități, în piureuri, la salata de vinete sau cartofi și chiar și în cafea sau în vin.
Însă o modalitate ideală de a consuma cuișoarele toamna este ceaiul.
Pentru a prepara ceaiul de cuișoare trebuie mărunțită proaspăt o lingură de cuișoare și trebuer pus la fiert un litru de apă. Se lasă totul la infuzat 20 de minute, după care se strecoară și se consumă câte o cană de ceai pe zi.
Lichidul poate fi păstrat la frigider câteva zile într-o sticlă închisă.
Atenție însă, cura de cuișoare trebuie să fie urmată conform indicațiilor medicului specialist. Nu este indicat consumul în cantități exagerate, putând fi afectate astfel mucoasa și pielea.
De asemenea, persoanele cu piele sensibilă ar fi indicat să evite uleiul esențial de cuișoare.
Ciocoliva, ciocolata Dubai de România. Antreprenorii prepară și câte 10 kg pe zi: „Vânzările au explodat”... Modul în care tai ceapa influențează gustul preparatului! Un bucătar s-a viralizat pe internet după ce și-a împărtășit t...