- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Specialiștii spun că dacă alegem corect vinul potrivit în funcție de preparatele culinare, mâncăruri din carne, deserturi sau aperitive, putem transforma orice masă într-o ocazie cu adevarat specială.
Atunci când servim o masă la restaurant este simplu să alegem vinul potrivit, pentru că acesta ne va fi recomandat, însă, când vrem să ne impresionăm invitații, sau chiar familia, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că trebuie să știm cum să alegem vinurile potrivite în funcție de preparatele pe care le vom pune pe masa.
De ce trebuie să asociezi corect vinul cu mâncarea?
Înainte de a alege vinul, trebuie să ne gândim că gustul vinului este dat de anumite derivate cum ar fi: zahărul, aciditatea, acreala, aroma fructelor, alcoolul sau taninul. La fel și mâncărurile au componente specifice de gust care le fac să fie mai sărate, mai dulci, acide, amărui sau picante. Pentru a asocia perfect vinul cu mâncărurile alese, trebuie găsită o legătură complementară între gusturi, arome și texturile acestora.
Întotdeauna un vin bun, va pune în evidență gustul preparatelor de la masă, dar este valabilă și reciproca, un preparat bun va pune în evidenţă calităţile vinului.
Citește și: Rolul condimentelor pentru bucate gustoase de sărbători și sănătatea organismului
Asocierea corectă a vinului cu mancarea are rolul de a potența gustul și aroma atât ale mâncării, cât și ale vinului. Dacă asocierile sunt făcute corect, putem descoperi nuanțe noi ale mâncării, în timp ce, cu o alegere neinspirată a vinului, mâncarea din farfurie poate deveni fadă, sau gustul vinului să nu fie evidențiat.
Cum alegem corect vinul în funcție de preparatele culinare?
Exista mai demult o regulă care spunea că pentru preparate din carne roșie, de vită sau porc, este ideal vinul roșu, iar vinurile albe trebuie asociate cu peşte sau carne albă. Însă aceasta nu mai este chiar o regulă imperios necesară, pentru că, atât rețetele preparatelor culinare au evoluat, datorită multitudinii de ingrediente care se găsesc la ora actuală pe piață, cât și rețetele de vinuri s-au diversificat în ceea ce privește aromele acestora, aciditatea, tăria, etc.
Citește și: Cum se marinează carnea de porc pentru reușita celei mai gustoase fripturi
La ora actuală, ingredientul de bază din mâncare influențează și asocierea cu vinul. În funcție de acest aspect, recomandările specialiștilor sunt:
- Preparatele din carne de porc, vită, miel, iepure sau vânat (cerb, fazan), rață și gască se asociază corect cu vinuri roșii;
- Preparatele din carne de pui sau curcan se asociază corect cu vinul alb, iar preparatele din carne de pește și fructe de mare se asociază cu vinuri albe seci sau demiseci;
- Aperitivele pe bază de brânzeturi, legume și fructe se asociază corect cu vinuri albe și vinuri roze;
- Garniturile pe bază de legumele se asociază și ele cu vinurile albe;
- În schimb sosurile pot fi asociate dupa criteriul cromatic: sosul alb, pe baza de brânză și smântână, se asociază corect cu vinul alb, iar sosul roșu, se asociază corect cu vinul roșu.
În consecință, pentru a alege corect vinul potrivit în funcție de preparatele culinare, fie optăm pentru o asociere bazată pe contrast de gusturi, fie pe una bazată pe similitudine.
Metoda prin care poți slăbi după sărbători. Sfaturile nutriționiștilor de top despre cum putem scăpa rapid de kilograme... Cele mai periculoase combinații de alimente. Nutriționiștii nu le mănâncă niciodată...