Turta dulce este un desert specific sărbătorilor de iarnă, cunoscut pentru aroma sa intensă și textura ușor crocantă la exterior, dar moale la interior. Aceasta este decorată cu glazură de zahăr sau diverse ornamente comestibile, devenind, totodată, o activitate creativă de familie.
Citește și: Rețetă cozonac pentru Crăciun. Cum prepari pas cu pas cel mai delicios cozonac cu nucă, rahat și cacao
Rețeta pas cu pas de turtă dulce de casă
Fie că o savurezi simplă, sub formă de figurine sau o transformi în căsuțe de turtă dulce, acest desert rămâne o emblemă a căldurii și tradiției de Crăciun. Iată mai jos de ce ingrediente ai nevoie, dar și cum să o prepari pentru un gust ca la bunica acasă!
Ingrediente
- 500 g făină
- 150 g zahăr (de preferat brun)
- 200 g miere
- 100 g unt (la temperatura camerei)
- 1 ou
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1/2 linguriță cuișoare măcinate
- 1/2 linguriță ghimbir măcinat
- Un praf de sare
- Coajă rasă de portocală sau lămâie (opțional)
- Decor: glazură de zahăr, bomboane colorate sau ciocolată topită.
Mod de preparare
Într-un bol, se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara, cuișoarele, ghimbirul și praful de sare.
Într-un alt bol, se bate oul cu zahărul până devine cremos. Apoi, se adaugă mierea, untul și coaja rasă de portocală sau lămâie, după preferințe. Încorporează treptat amestecul de ingrediente uscate în cel umed, amestecând cu o lingură de lemn sau cu mâna. Frământă până obții un aluat omogen, nelipicios. Dacă aluatul este prea moale, adaugă puțină făină.
Aluatul se împachetează în folie alimentară și se lasă la frigider pentru cel puțin o oră (sau chiar peste noapte). Preîncălzește cuptorul la 180°C, potrivit Spynews.
Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină până ajunge la o grosime de cinci-șapte mm.
Decupează formele dorite cu ajutorul unor forme de turtă dulce (steluțe, brăduți, inimioare etc.) și pune figurinele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând puțin spațiu între ele.
Figurinele din turtă dulce se coc timp de opt-zece minute, până devin ușor aurii. După ce s-a răcit complet, turta dulce poate fi decorată cu glazură de zahăr sau ciocolată topită, după preferințe.
Pentru a prepara glazura de zahăr amestecă un albuș de ou cu 200 g zahăr pudră și câteva picături de suc de lămâie, până se obține o pastă groasă. Pune glazura într-un poș sau o pungă și decorează figurinele.
Citește și: Sărutările măicuțelor - rețeta de fursecuri fragede cu nucă pe care să o salvezi pentru masa de Crăciun
(P) Bucuria Sărbătorilor de Iarnă: Cadouri Speciale cu Ciocolată Personalizată... (P) Vernisajul vinului moldovenesc va oferi degustări rafinate la Cluj în 11 decembrie...