Marian Duță, reporterul de la Neatza cu Răzvan și Dani, a ajuns în Băleni, județul Dâmbovița. Legumele din această localitate sunt vestite în toată țara.
Piețele sunt pline de tot soiul de roșii și alte legume, însă cele mai gustoase sunt, de departe, roșiile românești, de grădină.
În localitatea Băleni, județul Dâmbovița este unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țară, unde găsim roșii românești, așa cum le știam cândva.
Citește și: De ce trebuie să consumăm fructe și legume de sezon
Despre cum le putem recunoaște la tarabele din piețe, invadate și de roșiile de import, ne spune un producător local, care a moștenit semințele din străbuni și le cultivă an de an.
El ne sfătuiește să achiziționăm roșiile direct de la producător, dacă vrem să fim siguri că este autohtonă și de grădină.
Însă dacă nu avem contact direct cu producătorii, există câteva criterii de a recunoaște roșiile românești pline de savoare și sănătate:
- În primul rând, roșia trebuie să fie de culoare mai deschisă, nu roșu intens. Dacă este roșu intens, este, probabul, o roșie hibrid, crescută în solar.
- În aldoilea rând, atunci când o pipăim, roșia trebuie să fie moale, dacă este bine coaptă. Roșiile hibrid, rămân tari și după coacere.
Nu trebuie să evităm roșiile mari, crezând că sunt crescute cu pesticide, întrucât roșiile de grădină, crescute natural, pot fi foarte mari și cărnoase.
Citește și: Despre dietele cu legume de vară și conținutul caloric în funcție de preparare
Pe lângă roșiile autohtone, la Băleni găsim mai multe tipuri de legume de sezon: păstăile de fasole, castraveți, ardei gras, ardei iute, renumitul ardei bulgăresc, etc.
Pentru a afla cum puteți intra în posesia unor astfel de legume gustoase și sănătoase, accesați materialul video de mai jos, desprins din cadrul îndrăgitului matinal Neatza cu Răzvan și Dani: