Ingrediente
iaurt grecesc pentru servit
300g crema de lamaie din borcan
2 lingurite de amidon
140g de unt moale, plus extra pentru uns
140g de zahar fin
3 oua
140g faina cu agent de crestere
sucul si coaja rasa de la 2 lamai
120g de afine
Mod de preparare
1. Se incinge cuptorul la 180° C si se pune la fiert un ibric cu apa. Se ung cu unt sase forme termorezistente si se asaza pe fundul lor cate un disc de hartie de copt. Se bate untul cu zaharul pana cand devine palid si pufos, apoi se adauga batand ouale, unul cate unul. Se incorporeaza faina, coaja si sucul de la o jumatate de lamaie. Se imparte aceasta compozitie in forme si se presara cu afine.
2. Se asaza formele intr-o tava de copt. Se toarna apa clocotita din ibric, care sa ajunga pana la jumatatea formelor. Se dau la cuptor 30-40 de minute pana cand cresc, iar daca infigi o scobitoare in centru, iese curata.
3. Intre timp, se face sosul. Se rastoarna crema de lamaie intr-o tigaie mica si se incalzeste usor. Se adauga amestecand treptat sucul de la o lamaie peste amidon pana cand se obtine o pasta omogena. Se adauga amestecand peste crema de lamaie. Se fierbe unu-doua minute, amestecand pana cand se omogenizeaza. Se pastreaza la temperatura camerei.
4. Pentru servit, se scoate cu grija fiecare budinca din forma, trecand cu un cutit peste circumferinta acesteia. Se asaza in vasele pentru servit si se toarna sos deasupra. Se serveste cu cate o lingurita de iaurt grecesc.