Antena Căutare

Maioneza de casă. Cum se prepară și ce să faci ca să nu ți se taie

Maioneza de casă este unul dintre acele preparate simple, dar cu un farmec aparte, care transformă salatele, aperitivele sau sosurile într-o experiență culinară autentică. Făcută cu grijă, din ingrediente proaspete, are o textură fină și un gust echilibrat.

Maioneza de casă poate fi folosită la salate, sandvișuri, fripuri | Shutterstock

Procesul pare banal la prima vedere, dar reușita maionezei ține de câteva detalii-cheie: temperatura ingredientelor, ritmul adăugării uleiului și modul constant de amestecare. Dacă toate aceste condiții sunt respectate, rezultatul va fi o cremă catifelată și stabilă, fără urme de tăiere sau de gust artificial. În plus, faptul că poți controla cantitatea de ulei, tipul de muștar sau aciditatea o face o alegere mai sănătoasă decât variantele din comerț.

Pe lângă versiunea clasică, maioneza de casă poate fi adaptată în numeroase feluri – cu usturoi, verdețuri, iaurt sau avocado –, transformându-se într-o bază versatilă pentru preparate creative. Cu puțină practică și răbdare, devine un element esențial în bucătărie, care dă un plus de savoare mâncărurilor de zi cu zi.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de maioneză vegană. Este gată în doar câteva minute. Cum se prepară

Cum se face maioneza

Articolul continuă după reclamă

Maioneza de casă reușită începe cu alegerea unor ingrediente proaspete, aduse la temperatura camerei pentru a facilita emulsificarea. Gălbenușul de ou se pune într-un bol curat și uscat, de preferat din sticlă sau inox, unde se adaugă imediat o linguriță de muștar clasic, care acționează ca agent de legare și stabilizează compoziția. Se începe amestecarea cu un tel, o lingură de lemn sau un mixer la viteză mică, cu mișcări circulare și constante, fără schimbări bruște de direcție.

Uleiul se adaugă foarte lent, în fir subțire, pe măsură ce se amestecă neîntrerupt . Acest pas este esențial pentru ca emulsia să se formeze treptat și să nu se taie. Pe parcurs, textura se îngroașă vizibil, iar culoarea devine cremoasă și uniformă.

Când maioneza este aproape gata, se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie sau oțet, nu doar pentru gust, ci și pentru a-i accentua stabilitatea și luciul. Un truc eficient este ca, dacă ai senzația că textura devine instabilă sau prea groasă, să adaugi o linguriță de apă caldă sau să schimbi telul cu o lingură de lemn, continuând amestecarea cu răbdare.

Dacă totuși se taie, nu e nevoie să o arunci: se poate salva începând o nouă bază cu un alt gălbenuș, în care se încorporează treptat maioneza compromisă. Cu atenție, temperatură corectă și ritm constant, maioneza de casă va avea mereu gustul acela autentic, fin și neted, imposibil de reprodus în variantele din comerț.

CITEȘTE ȘI: Cu ce ingredient să înlocuiești oul în maioneză ca să iasă la fel de gustoasă. Preparatul care poate fi consumat și de post

Rețetă simplă de maioneză de casă

Ingrediente

  • 1 gălbenuș de ou crud
  • 1 linguriță de muștar clasic (5 g)
  • 200 ml ulei de floarea-soarelui
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie sau oțet (5 ml)
  • sare, după gust (aprox. 1 g)

Mod de preparare

Gălbenușul de ou se separă cu grijă de albuș și se pune într-un bol curat, la temperatura camerei. Se adaugă muștarul și un praf de sare, apoi se amestecă ușor cu o lingură de lemn sau cu un tel, până se omogenizează. Uleiul se toarnă treptat, în fir subțire, amestecându-se continuu și în același sens, pentru a se lega compoziția. Pe măsură ce maioneza începe să capete consistență, se continuă turnarea uleiului și amestecarea energică. La final, se adaugă zeama de lămâie, care se încorporează prin amestecare. Maioneza se gustă și se potrivește de sare, apoi se păstrează la rece până la folosire.

CITEȘTE ȘI: Salată de legume cu maioneză și iaurt. O variantă mai lejeră a clasicei salate de boeuf

Ce să faci ca să nu ți se taie maioneza

Pentru a preveni tăierea maionezei, este esențial ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei înainte de preparare, în special oul și uleiul. Amestecarea trebuie să înceapă lent, cu mișcări constante și în același sens, iar uleiul trebuie turnat treptat, în fir subțire, pentru a permite emulsificarea corectă.

Dacă se adaugă prea mult ulei deodată sau se amestecă haotic, emulsia se poate destabiliza și maioneza se taie. De asemenea, muștarul joacă un rol important ca stabilizator și ajută la legarea compoziției. Dacă totuși maioneza se taie, se poate repara pornind o nouă bază (un alt gălbenuș cu puțin muștar), în care se încorporează treptat maioneza tăiată, amestecând lent până se leagă din nou. Răbdarea și ritmul constant sunt cheia succesului în obținerea unei maioneze fine și stabile.

Modele de ouă umplute. Idei şi reţete pentru aperitive gustoase şi uşoare... Rețetă de prăjitură cu mere, fără coacere. Care este secretul unui desert ce va impresiona și cel mai capricios invitat...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x