- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Carnea de strut este un deliciu african. Arata ok, dar trebuie sa si stii s-o pregatesti. Ce-i drept, nu este chiar un preparat obisnuit in bucataria romaneasca. Dar se bucura de popularitate in magazinele de specialitate din capitala. Iar gustul este surprinzator.
“Nu seamana deloc cu pasarea. E o carne rosie, exact ca de vita, nu e alba deloc. Duce spre vanat aproape. Eu daca iti dau intr-o farfurie o bucata de strut si o bucata de vita, crede-ma ca nu iti dai seama”, explica un maestru in domeniu, Nicolai Tand.
Si pentru ca tot vorbea chef Nicolai despre vanat, cotletul de cerb este o alta delicatesa care si-a facut loc in magazine. Spre bucuria romanilor care ii stiu deja gustul.
“E o friptura delicioasa!”, confirma o doamna pentru reporterii Observator.
Chef Nicolai Tand ne da si o sugestie de preparare: “E o carne ce are un pic gust de pamant. Deci, daca o lasi la macerat poate sa fie foarte foarte buna. Macerat, lasat cateva ore in condimente”.
Cu toate acestea, nu toti sunt dispusi sa incerce, din motive emotionale. “Nu mananc carne ce cerb pentru ca nu imi place vanatoarea”, spune, vehement, un domn.
Poate mai controversate sunt fuduliile sau limbile de rata. Putini sunt cei care ar fi dispusi sa incerce un astfel de preparat.
“Nu simt ca ar fi ceva deosebit fata de ce imi place mie mai mult. Imi place vita, imi place si rata, dar pe varza”, isi apara un domn convingerile.
Sunt insa si romani mai indrazneti, care nu se dau in laturi de la mancarurile mai putin obisnuite. Pentru ei, specialistii recomanda un mod de preparare: “Fuduliile sunt niste mancaruri destul de moi asa ca textura, e buna date prin niste pesmet, prajit un pic sa-i dea un pic de crusta, un pic de culoare”, spune Nicolai Tand.
Daca in materie de preparate deosebite din carne romanii mai ghicesc reteta, cand vine vorba despre fructe exotice, pare ca si-au pierdut memoria.
Este vorba despre pepino, kaki, tamarillo, kumquats, kiwano sau carambola. Fructe cu forma, culoare si gust complet diferite fata de delicatesele romanesti. Important este sa incerci, macar o data.
Ce-i drept, delicatesele te cam lasa cu portofelul gol. Kilogramul de carne de cerb costa 250 de lei, iar fuduliile de ratoi 70 de lei pe kilogram. Fructele exotice in schimb, se vand la bucata. 15 lei pentru carambola sau pepino.
"Picanterii" de Ziua Indragostitilor: meniul perfect pentru o masa in doi... Cele mai sofisticate inimi din ciocolata se gasesc la o expozitie din Constanta...