- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sărbătoarea de Paște este incompletă fără preparatele tradiționale. Cozonacul este unul dintre ele. Cum timpul este dușmanul nostru, putem recurge la o rețetă simplă de cozonac, Panettone. Iată ce trebuie să știi despre prăjitura cu origini italiene.
Rețete de PAȘTE. Panettone este o prăjitură inventată dintr-o greșală, în Italia, în secolul al-XV-lea. Preparatul unui bucătar, despre care legenda spune că se chemă Toni, s-a ars, astfel încât acesta a trebuit să încropească repede ceva în loc. Folosind câteva ingrediente simple, a făcut un fel de cozonac pe care l-a denumit Panettone.
Ingrediente pentru cel mai rapid cozonac:
- 600 gr făină
- 200 ml lapte
- 100 gr zahăr
- 100 gr unt
- 2 ouă
- 7 gr drojdie uscată
- 200 gr fructe confiate
- 1 linguriță esența rom
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 lingură coajă rasă de lămâie
- 1 lingură coajă rasă de portocale
- 2 linguri gem caise
Panettone va fi gata într-un timp mai scurt dacă este folosită mașina de pâine, dar poate fi frământat și de mână.
Dacă alegeți să îl frământați la mână puneți făina cernută și drojdia uscată într-un vas. Adăugați laptele în care ați dizolvat zahărul, ouăle bătute ușor, esențele și untul topit. Frământăm până nu se mai lipește de mâini, apoi adăugăm fructele confiate și frământăm până se încorporează uniform în compoziție. Lăsăm la dospit până își dublează volumul. Eu am folosit stafide, ananas, papaya și mango, voi puteți folosi orice combinație vă este pe plac.
Citește și Paște 2018. 3 reguli pe care să le respecți când ţii post
Rețete de PAȘTE. Răsturnăm aluatul pe suprafața de lucru. Frământăm până obținem o bilă de aluat care nu se lipește de mâini. Tapetăm pereții unei cratițe rotunde cu hârtie de copt (a mea a avut diametrul 22 cm și înălțimea 12 cm) Așezam bilă de aluat în cratiță și lăsăm la dospit încă 30-40 minute. Ungem suprafața cu unt topit.
Dăm la cuptor la foc mediu până devine rumen la suprafața. Ungem suprafața cu gem de căise diluat cu puțină apa fierbinte. Va căpăta un aspect și un gust deosebit.
Îl lăsăm în formă să se răcească complet și abia apoi îl scoatem.
Sursa: caietulcuretete.com
PAȘTE 2018: Rețeta de post. Pizza cu blat din conopidă... Unde puteți servi masa în timpul zilei?...