1. Patatas bravas
In mod traditional, patatas bravas constau in functie de regiunea in care sunt serviti, cartofi copti sau fierti in coaja cu un sos picant. Aici avem o reteta de cartofi noi, copti.
- o lingura ulei de masline extra virgin
- 4 catei de usturoi, pisati
- o ceapa medie galbena, taiata
- o lingura de faina
- 400 ml supa de pui
- 400 grame rosii in suc propriu (conserva)
- doua linguri otet de vin
- doua lingurite paprika
- ½ lingurita fulgi de ardei
- 600 grame cartofi noi, mici
- ½ lingurita de sare
- ¼ piper macinat
- o lingura oregano
1. Incalzeste doua lingurite de ulei de masline intr-o tigaie la foc mediu. Adauga usturoiul si ceapa si caleste usor pana devine translucid, cam 4 minute. Adauga faina si amesteca pentru a omogeniza.
Adauga supa de pui, sosul de rosii, otetul, paprika si fulgi de ardei. Lasa sa fiarba un pic si redu focul. Lasa sa fiarba pana se ingroasa putin si devine aromat, cam 30 minute. Ia de pe foc si pastreaza-l caldut.
2. Intre timp, incalzeste cuptorul la foc mare. Taie cartofii in doua, de-a lungul. Pune pe ei restul de ulei, ½ de lingurita de sare si ¼ de lingurita de piper.
3. Pune cartofii pe o foaie de copt si da-i la cuptor pentru 35 de minute. Scoate-i din cuptor si serveste-i cu sos si oregano.
2. Choritos in vin
Acesti carnaciori sunt suficient de consistenti si gustori pentru a fi serviti fara garnitura si constituie o gustare specifica in Spania.
Pentru 14 pana la 16 persoane
- 500 grame chorizo spaniol, intepat din loc in loc cu furculita
- O sticla de vin rosu, sec, cum ar fi Rioja
- 4 catei de usturoi
- 6 crengute de oregano
- Un pic de coaja de lamaie
Instructiuni:
1. Pune toate ingredientele intr-o tigaie mai adanca (vinul ar trebui sa acopere carnaciorii pe jumatate). Adu la punctul de fierbere la foc mediu. Redu focul si fierbe incet - intorcand o data carnatii - pana cand sunt fragezi si lichidul a fost redus la jumatate, cam 20 minute.
2. Taie carnatii in diagonala si aseaza-i pe farfurie. Varsa peste ei putin lichid si adauga un pic de oregano.
3. Tortilla spaniola cu chorizo
Chorizo taiat felii adauga o nota picanta tortillei spaniole, e reteta clasica de oua cu cartofi si ceapa.
Pentru 6-8 persoane
- ½ cana de ulei extra virgin
- 600 grame cartofi aurii (cam trei mai mari), curatati si taiati cubulete
- ¼ ceapa medie, taiata (1/4 cana)
- Sare mare si piper proaspat macinat
- 180 grame chorizo taiat
- 6 oua mari, batute
Instructiuni
1. Incalzeste uleiul intro tigaie adanca, la foc mediu. Adauga cartofii, ceapa si un pic de sare. Acopera si lasa sa fiarba amestecand continuu, pana cand cartofii sunt moi, cam 12 minute. Folosind o lingura adanca de lemn, transfera cartofii si ceapa intr-un castron. Adauga si carnaciorii chorizo si gateste amestecand din cand in cand, timp de trei minute. Transfera chorizo si restul de grasime in amestecul de cartofi si ceapa.
2. Adauga oua peste cartofii cu ceapa si condimenteaza cu sare si piper. Unge tigaia cu un pic de ulei si pune la foc mediu sa se incinga. Adauga amestecul cu ou, agita sa se uniformizeze. Prajeste, trecand cu o spatula flexibila pe la margini ocazional, pana cand s-a facut bine pe laterale, dar in centru e inca un pic crud, cam 6-8 minute. Intoarce tortilla usor si pe cealalta parte si coace-o pana este gata, cam inca 3-6 minute.