Plăcinta cu varză călită este un adevărat deliciu de post. Plăcinta pufoasă este și sățioasă, dar și extrem de gustoasă, ceea ce îi va face pe cei dragi să o ceară chiar și atunci când nu se ține post.
Rețeta de post de plăcintă cu varză călită
Această plăcintă tradițională cu varză călită are aluat de pâine, iar umplutura este cu varză proaspătă și călită.
Plăcinta mai poartă numele și de vărzare sau vărzari, iar dacă o prepari atunci când nu este post, poți folosi untură de porc în loc de ulei, pentru a obține o aromă deosebită.
Citește și: Rețetă de pateu de fasole cu măsline verzi. Un preparat delicios în postul Crăciunului
Ingrediente – Rețetă de post de plăcintă cu varză călită
Pentru aluat
- 1 kg făină pentru pâine
- 7 gr drojdie uscată sau 25 gr drojdie proaspătă
- 700 ml apă călduță
- 20 gr sare
Pentru umplutură
- 1,5 kg varză dulce
- sare
- piper
- 60 ml ulei de floarea soarelui
- 2 cepe medii
- 1 linguriță semințe de chimen
Mod de preparare - Rețetă de post de plăcintă cu varză călită
Pentru început vom face aluatul, care va fi unul ca de pâine. Se pune 1 kg de făină într-un bol, se adaugă apa călduță și apoi drojdia, lăsând să acționeze timp de 10 minute.
După ce s-a activat drojdia, aluatul se amestecă pentru aproximativ 5 minute, fie cu o spatulă, fie cu un mixer, se adaugă sarea și apoi se frământă timp de 5 minute. Rezultatul trebuie să fie un aluat foarte moale, dar bine legat.
Citește și: Chec de post cu vișine și cacao. O rețetă ușoară și delicioasă
După ce e gata, se pune într-un bol și se lasă la dospit pentru aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
Între timp, vom prepara umplutura pentru plăcinte. Se toacă varza fideluță, se amestecă cu puțină sare într-un castron. Apoi tocăm cele două cepe și le punem la călit într-o oală, în uleiul încins. Adăugăm un praf de sare și lăsăm ceapa pe foc până devine ușor translucidă.
După călirea cepei, adăugăm varza care a fost frecată cu sare în prealabil și punem și piper proaspăt râșnit. Se amestecă totul și putem acoperi oala cu un capac. Dacă varza nu lasă suficientă apă, putem adăuga o cană de apă în oală.
Compoziția se amestecă ocazional cu o spatulă și o gătim aproximativ 10-15 minute până când varza se înmoaie. După ce e gata, lăsăm compoziția la răcit și ne ocupăm de foile de plăcintă.
Presărăm blatul de lucru cu făină și împărțim aluatul în două jumătăți. Punem una dintre jumătăți pe o foaie de copt într-o tavă, ungeți palmele cu ulei și întindeți cu mâinile aluatul până ce ia forma tăvii.
Pe foaia întinsă trebuie să întindeți și umplutura de varză cu o spatulă, dar nu înainte de a o amesteca cu semințele de chimen. După stratul de varză se pune deasupra și ultima parte din blat care a fost întinsă deja.
Deasupra puteți decora cu semințe de chimen și apoi puteți da plăcinta la cuptorul încins la 170 grade Celsius pentru aproximativ o oră până când se rumenește uniform. Plăcinta se servește fie caldă, fie rece pentru că este la fel de bună și a doua zi.
Citește și: Sarmale mănăstirești cu nucă. Rețeta simplă și delicioasă care te salvează în zilele de post