Sarmalele sunt nelipsite în meniul românilor, mai ales de sărbători sau evenimente importante în familie.
Deși rețetele nu variază foarte mult, gustul este unic în fiecare gospodărie, rețeta fiind de cele mai multe ori una de familie.
Rețetă de sarmale tradiționale, în foi de varză murată. Prepară bucatele ca la bunica acasă
Acest preparat tradițional poate fi pregătit chiar și de cei neexperimentați în bucătărie. Trebuie doar alese ingrediente de calitate și respectat timpul de fierbere.
Citește și: Reteța pentru o mâncare de gutui spectaculoasă. Cum să o prepari simplu și rapid
Ingrediente
– 1 sau 1,5 kg. de carne de porc (gata tocată sau pe care să o toci ulterior)
– 1 sau 1,5 kg. varză murată (sau chiar ceva mai multă, în funcție de calitatea foilor)
- 2 sau 3 cepe
- 50 de ml. de ulei
- 150 de ml. de orez (sau aproximativ o ceașcă): preferabil din cel cu bobul rotund, mai bogat în amidon
- 150 ml. apă călduță
- 1 legătură de mărar verde
- 4 sau 5 crenguțe de cimbru
- 3 foi de dafin
- 1 lingură de paprika dulce
- 1 lingură de piper măcinat
- sare (după gust și în funcție de varza murată).
Opțional
- câteva bucăți de costiță crudă sau afumată (dacă alegi afumată, trebuie desărată înainte, ținând-o în apă rece câteva ore)
- 3 sau 4 linguri de bulion (dacă varza nu este foarte acră).
Citește și: Rețeta clasică de paste bolognese ca în Italia. Modul de preparare pas cu pas pentru un gust autentic
Mod de preparare
Prima dată se alege varza murată, care trebuie să aibă un miros plăcut, iar foile să fie netede pentru ca sarmalele să se ruleze ușor. De asemenea, varza trebuie gustată, astfel încât să fie spălată dacă este foarte sărată.
Foile de varză se împart în bucăți aproximativ egale, se adaugă compoziția, se răsucesc și se așază unele lângă altele în vas pentru a fi fierte.
Pentru a prepara compoziția, se toacă sau se adaugă carnea tocată într-un vas încăpător. Între timp, se călește ceapa și ea tocată în prealabil, până devine translucidă. Când ceapa este încă în tigaie, se adaugă orezul, deja spălat și strecurat. Se amestecă totul în jur de 2 minute, după care se ia de pe foc și se lasă la răcit.
După ce s-au răcit, se adaugă carnea tocată, peste care se pune mărarul tocat, paprika dulce și piperul măcinat. Se amestecă totul și se adaugă sare, însă nu foarte multă, dat fiind că varza murată poate fi deja foarte sărată.
În umplutura pentru sarmele se adaugă 150 de ml de apă călduță pentru ca orezul să poată fierbe bine.
De asemenea, trebuie să se țină cont dacă se adaugă afumătură sau nu, deoarece și aceasta poate fi sărată.
Potrivit unei surse, varza murată nu se gătește complet fără un adaos de grăsime, tocmai de aceea se alege carnea un pic mai grasă.
Citește și: Sarmale de post ca la bunica. Ingredientul secret care le dă gustul copilăriei
Sarmalele se fac cât de cât egale. Se ia o bucată de varză, se pune la un capăt al acesteia o lingură de umplutură, după care se rulează varza peste carne și se astupă capetele cu varza în exces.
Recomandat este ca sarmalele să fiarbă într-un vas de lut, pentru gustul de odinioară. Însă acesta nu se așază direct pe foc, ci se pune pe o plită de fontă.
Pe fundul vasului se pune varză murată mărunțită și bulion. De asemenea, se pune și o parte din afumătură, după care se așază sarmalele, pe orizontală sau pe verticală, după preferințe și în funcție de vas.
Citește și: Terină de porc în aluat: ingrediente și mod de preparare. Cum gătește chef Nicolai Tand acest aperitiv fin
Deasupra se pune restul de afumătură, peste care se adaugă cimbru și foile de dafin. Se acoperă totul cu apă caldă și se pune vasul pe foc.
Potrivit sursei menționate anterior, se poate pune peste sarmale o farfurie, cu gura în jos, pentru a le împiedica să se ridice în timpul fierberii.
Totul se fierbe la foc mic, timp de aproximativ 3 ore. Înainte de a le lua de pe foc, asigură-te că varza este bine fiartă.
Sarmalele se pot pregăti și în cuptor. După ce sunt așezate în vas, se acoperă cu apă cald și se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 2 sau 3 ore.
Se pot servi cu smântână ardei iute și mămăliguță.
Trucul genial al lui chef Janni prin care să faci ouă poșate perfecte în doar câteva secunde. Nu ai nevoie nici de apă f... Salată de gogonele verzi pentru iarnă. Cât trebuie să fiarbă ca să reziste cât mai mult în borcane...