Antena Căutare

Rețeta pentru cele mai bune Turte de Crăciun sau Scutecele Domnului. Cum se prepară acest deliciu al Sărbătorilor de iarnă

Unul dintre cele mai îndrăgite deserturi de post, „Scutecele Domnului” sau „Turtele de Crăciun”, aduce în casele românilor farmecul autentic al sărbătorilor.

Galerie
Rețeta pentru cele mai bune Turte de Crăciun sau Scutecele Domnului. Cum se prepară acest deliciu al Sărbătorilor de iarnă | Shutterstock

Pregătite cu grijă în Ajunul Crăciunului, aceste turte simple, dar pline de savoare, sunt un simbol al tradiției din zona Moldovei. Le mai puteți întâlni și sub denumirile „Pelincile Domnului” sau „Scutecele lui Hristos”, fiind un preparat modest, dar încărcat de semnificație.

Rețeta de Turte de Crăciun sau Scutecele Domnului. Cum se prepară acest deliciu al Sărbătorilor de iarnă

Turtele subțiri, coapte pe plită sau lespede, sunt înmuiate într-un sirop aromat și asamblate în straturi generoase, umplute cu nucă măcinată sau julfă (semințe de cânepă). Rezultatul? O explozie de arome simple și naturale care cuceresc orice masă de sărbătoare.

Citește și: Rețetă cozonac pentru Crăciun. Cum prepari pas cu pas cel mai delicios cozonac cu nucă, rahat și cacao

Articolul continuă după reclamă

Ingrediente necesare:

Pentru aluat:

  • 500 g făină (tip 650)
  • 150 ml apă
  • 1 vârf de linguriță sare

Pentru sirop:

  • 500 ml apă
  • 50 g zahăr (sau mai mult, după gust)
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță esență de rom
  • Coajă răzuită de la o portocală
  • Coajă răzuită de la o lămâie

Pentru umplutură:

  • 500 g nucă măcinată (nu foarte fin)
  • 100 g zahăr

Mod de preparare

Turtele din aluat simplu

  • Cerneți făina într-un bol și amestecați-o cu sarea. Turnați treptat apa și frământați până obțineți un aluat elastic, nelipicios.
  • Împărțiți aluatul în 8-10 bucăți și întindeți-le pe o suprafață presărată cu făină, în foi foarte subțiri, aproape transparente.
  • Coaceți foile pe plită sau într-o tigaie antiaderentă, întorcându-le rapid de pe o parte pe alta. Lăsați-le să se usuce bine – fie peste noapte, fie timp de 5-6 ore.

Siropul aromat

  • Fierbeți apa împreună cu zahărul și cojile rase de portocală și lămâie.
  • După ce zahărul s-a topit, adăugați esențele de rom și vanilie. Acoperiți vasul pentru a intensifica aromele.

Asamblarea turtelelor

  • Înmuiați fiecare foaie de aluat în sirop timp de 1-2 minute.
  • Amestecați nuca măcinată cu zahărul. Presărați un strat subțire din acest amestec pe un platou rotund, apoi adăugați o turtă însiropată. Continuați alternarea straturilor până epuizați toate ingredientele, având grijă ca ultimul strat să fie din nucă și zahăr.
  • Turnați jumătate din siropul rămas peste turte, acoperiți-le cu un tocător pentru a le presa ușor și lăsați-le la rece timp de 2 ore. Apoi turnați și restul de sirop, acoperiți cu folie alimentară și lăsați-le să se înmoaie până la servire.

Scutecele Domnului sunt mai mult decât un desert – sunt o întoarcere la simplitate, la gusturile autentice și la farmecul Crăciunului de altădată. Încearcă această rețetă tradițională și lasă magia sărbătorilor să te cucerească!

Citește și: Rețetă prăjitura Carpați: ingrediente și mod de preparare. Cum să faci desertul copilăriei la tine acasă

Cârnații cu trufe, noul preparat vedetă de pe masa de sărbători. Cum se prepară deliciul din Bucovina... Metodă rapidă de marinare a cărnii de porc. Rezultatul este delicios...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x