Pregătite cu grijă în Ajunul Crăciunului, aceste turte simple, dar pline de savoare, sunt un simbol al tradiției din zona Moldovei. Le mai puteți întâlni și sub denumirile „Pelincile Domnului” sau „Scutecele lui Hristos”, fiind un preparat modest, dar încărcat de semnificație.
Rețeta de Turte de Crăciun sau Scutecele Domnului. Cum se prepară acest deliciu al Sărbătorilor de iarnă
Turtele subțiri, coapte pe plită sau lespede, sunt înmuiate într-un sirop aromat și asamblate în straturi generoase, umplute cu nucă măcinată sau julfă (semințe de cânepă). Rezultatul? O explozie de arome simple și naturale care cuceresc orice masă de sărbătoare.
Citește și: Rețetă cozonac pentru Crăciun. Cum prepari pas cu pas cel mai delicios cozonac cu nucă, rahat și cacao
Ingrediente necesare:
Pentru aluat:
- 500 g făină (tip 650)
- 150 ml apă
- 1 vârf de linguriță sare
Pentru sirop:
- 500 ml apă
- 50 g zahăr (sau mai mult, după gust)
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 linguriță esență de rom
- Coajă răzuită de la o portocală
- Coajă răzuită de la o lămâie
Pentru umplutură:
- 500 g nucă măcinată (nu foarte fin)
- 100 g zahăr
Mod de preparare
Turtele din aluat simplu
- Cerneți făina într-un bol și amestecați-o cu sarea. Turnați treptat apa și frământați până obțineți un aluat elastic, nelipicios.
- Împărțiți aluatul în 8-10 bucăți și întindeți-le pe o suprafață presărată cu făină, în foi foarte subțiri, aproape transparente.
- Coaceți foile pe plită sau într-o tigaie antiaderentă, întorcându-le rapid de pe o parte pe alta. Lăsați-le să se usuce bine – fie peste noapte, fie timp de 5-6 ore.
Siropul aromat
- Fierbeți apa împreună cu zahărul și cojile rase de portocală și lămâie.
- După ce zahărul s-a topit, adăugați esențele de rom și vanilie. Acoperiți vasul pentru a intensifica aromele.
Asamblarea turtelelor
- Înmuiați fiecare foaie de aluat în sirop timp de 1-2 minute.
- Amestecați nuca măcinată cu zahărul. Presărați un strat subțire din acest amestec pe un platou rotund, apoi adăugați o turtă însiropată. Continuați alternarea straturilor până epuizați toate ingredientele, având grijă ca ultimul strat să fie din nucă și zahăr.
- Turnați jumătate din siropul rămas peste turte, acoperiți-le cu un tocător pentru a le presa ușor și lăsați-le la rece timp de 2 ore. Apoi turnați și restul de sirop, acoperiți cu folie alimentară și lăsați-le să se înmoaie până la servire.
Scutecele Domnului sunt mai mult decât un desert – sunt o întoarcere la simplitate, la gusturile autentice și la farmecul Crăciunului de altădată. Încearcă această rețetă tradițională și lasă magia sărbătorilor să te cucerească!
Citește și: Rețetă prăjitura Carpați: ingrediente și mod de preparare. Cum să faci desertul copilăriei la tine acasă