- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sarmalele fac parte din bucătăria tradițională românească și sunt un deliciu pentru mulți fie că sunt savurate de sărbători sau în oricare altă zi din an.
Preparatul este greu de refuzat și la fel de greu este și să te abții din mâncat, mai ales atunci când știi că este chiar interzis, așa cum se întâmplă în perioada postului.
Cu toate acestea, gospodinele sunt descurcărețe și au făcut posibil ca oamenii să mănânce sarmale de post, care sunt la fel de gustoase și delicioase ca cele clasice.
Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru rețeta de sarmale de post.
Citește și: Rețeta inedită de șnițele de post a Paulei Seling. E foarte simplă și ai nevoie de doar trei ingrediente!
Rețetă culinară pentru sarmale de post
Sarmalele de post sunt o variantă delicioasă și sănătoasă și pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană, tocmai pentru că în loc de carne, se poate folosi o umplutură din legume și orez. Astfel, rețetele de post sunt foarte sigure chiar și pentru cei care nu vor să consume deloc proteină care provine de la animale.
Iată ce ingrediente sunt necesare pentru a găti această rețetă:
Ingrediente
- foi de varză murată (aproximativ 3 bucăți de varză)
- 2 cepe tocate mărunt
- 1 morcov răzuit
- ardei gras după gust
- cimbru uscat
- 1 legătură de pătrunjel
- 4-5 foi de dafin
- 500 grame suc de roșii
- 100 grame pastă de tomate
- 200 grame de orez
- 3-4 linguri de ulei
- sare
- piper
Este important să știi că poți alege orice tip de orez îți dorești, tocmai pentru ca rețeta să fie cât mai mult pe gustul tău. Este adevărat că o mare parte dintre gospodine aleg orez cu bob rotund, însă nu este o regulă de la care nu te poți abate.
Foile de dafin sunt mult mai importante decât ai crede pentru că acestea sunt responsabile de un gust delicios și intens. Nu uita de cimbru uscat și piper, chiar dacă nu obișnuiești să le folosești în alte preparate pentru că la sarmale secretul constă în gustul oferit de către acestea.
De asemenea, ai grijă la varza pe care o alegi! Varza murată întotdeauna va oferi un gust greu de refuzat. Nu uita să o speli de câteva ori pentru a scăpa de sarea și acreala intensă.
Citește și: Când este permisă zacusca în Postul Paştelui. Regula mănăstirească de care credincioşii nu ştiu
Mod de preparare
Primul pas este de a tăia mărunt ceapa, ardeiul gras și morcovul.
Al doilea pas este de a spăla orezul și de a se pune în lei încins pentru 2 minute, urmând să adaugi legumele tăiate peste. După ce le-ai amestecat adaugă sare și piper după gust și amestecă din nou.
Următorul pas este de a lăsa compoziția la fiert timp de 10 minute, timp în care speli varza murată cu apă rece și o lași la scurs.
După ce compoziția a fiert, se amestecă din nou cu sucul de roșii, cimbru și pătrunjel și se rulează sarmalele și se pun în straturi într-o oală cu pereți groși pe care trebuie să o ungi cu ulei. Nu uita să pui un strat de foi de varză pe fundul oalei și apoi să așezi sarmalele în ea.
După ce ai terminat primul strat adaugă boabe de piper și încă un rând de foi de varză, iar apoi poți trece la următorul strat de sarmale.
Nu uita să completezi cu apă ori de câte ori e nevoie până la nivelul sarmalelor și să dizolvi pasta de roșii cu aceasta.
Oala se lasă la fiert timp de o aproximativ o oră la foc mic, iar apoi sarmalele de post sunt gata de savurat.
Citește și: Rețeta de post pentru pastele perfecte cu sos de ardei și caju. Delicatesa provoacă dependență
Rețeta inedită de șnițele de post a Paulei Seling. E foarte simplă și ai nevoie de doar trei ingrediente!...