- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iarna ne bate la uşă, iar gospodinele dintr-un sat săsesc din județul Brașov, sunt la treabă în bucătărie de dimineaţa până seara. În cămara cu produse pentru sezonul rece, şi-a făcut loc şi gemul de porumbe. Porumbele sunt acele fructe mici, de culoare mov şi cu un gust asemnănător afinelor. Dulceaţa de porumbe este o delicatesă şi, în plus, ne protejează împotriva răcelilor.
Porumbarul, arbustul care face porumbele, se găsește în zonele de câmpie, dar și la munte și în zonele cu multă lumină și este format din ramuri spinoase, flori albe și fructe mici, sferice, asemănătoare la aspect și culoare cu afinele.
Porumbele au acțiune astringentă și diuretică, dar și un puternic efect antidiareic si antidizenteric. Consumul lor este recomandat în ameliorarea durerilor de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, dischinezii biliare, guta, tuse convulsivă, dar și în stimularea digestiei.
Citește și: Dulceață de ardei iute, rețetă deosebită din județul Mureș
Gemul de porumbe, chiar dacă este laborios și necesită mult timp, este foarte gustos și bun pentru că este plin de beneficii, mai ales împotriva răcelii, dar și a afecțiunilor stomacale.
Există câteva reguli în prepararea gemului de porumbe pentru a beneficia de proprietățile lui:
În primul rând, fructele se culeg după prima brumă.
Se spală bine și se pun la fiert cu apă cât să fie bine acoperite, iar când sunt bine fierte se trec prin sită. O altă regulă este ca sita și lingura cu care se amestecă nu trebuie să fie metalice, ci de lut, sau de lemn.
După ce se trece prin sită se măsoară cantitatea rămasă și la 1 kg de pastă de porumbe se va pune 450-500 gr de zahăr.
Se pune din nou la fiert pasta de porumbe cu zahărul și se lasă aproximativ o oră la foc mic, sau până când gemul devine consistent. Se pune fierbinte în borcane și se țin borcanele în pătruri până se răcesc.
Resturile rămase după trecerea porumbelor prin sită se pot folosi la prepararea unui sirop. Se adaugă apă și zahăr după gust, se fierbe 30-40 de minute și se strecoară.
Pentru mai multe detalii despre gemul de porumbe și efectele lui benefice, accesați materialul de mai jos!