Căutare Live

Rețeta săsească a celui mai bun gem de porumbe, delicatesa sezonului

În cămara cu produse pentru sezonul rece, mai este timp să-și facă loc şi gemul de porumbe. Iar pentru acesta, ne putem inspira după rețeta săsească a celui mai bun gem de porumbe, delicatesa sezonului.

Gem de porumbe

Iarna ne bate la uşă, iar gospodinele dintr-un sat săsesc din județul Brașov, sunt la treabă în bucătărie de dimineaţa până seara. În cămara cu produse pentru sezonul rece, şi-a făcut loc şi gemul de porumbe. Porumbele sunt acele fructe mici, de culoare mov şi cu un gust asemnănător afinelor. Dulceaţa de porumbe este o delicatesă şi, în plus, ne protejează împotriva răcelilor.

Porumbarul, arbustul care face porumbele, se găsește în zonele de câmpie, dar și la munte și în zonele cu multă lumină și este format din ramuri spinoase, flori albe și fructe mici, sferice, asemănătoare la aspect și culoare cu afinele.

Porumbele au acțiune astringentă și diuretică, dar și un puternic efect antidiareic si antidizenteric. Consumul lor este recomandat în ameliorarea durerilor de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, dischinezii biliare, guta, tuse convulsivă, dar și în stimularea digestiei.

Citește și: Dulceață de ardei iute, rețetă deosebită din județul Mureș

Gemul de porumbe, chiar dacă este laborios și necesită mult timp, este foarte gustos și bun pentru că este plin de beneficii, mai ales împotriva răcelii, dar și a afecțiunilor stomacale.

Există câteva reguli în prepararea gemului de porumbe pentru a beneficia de proprietățile lui:

În primul rând, fructele se culeg după prima brumă.

Se spală bine și se pun la fiert cu apă cât să fie bine acoperite, iar când sunt bine fierte se trec prin sită. O altă regulă este ca sita și lingura cu care se amestecă nu trebuie să fie metalice, ci de lut, sau de lemn.

După ce se trece prin sită se măsoară cantitatea rămasă și la 1 kg de pastă de porumbe se va pune 450-500 gr de zahăr.

Se pune din nou la fiert pasta de porumbe cu zahărul și se lasă aproximativ o oră la foc mic, sau până când gemul devine consistent. Se pune fierbinte în borcane și se țin borcanele în pătruri până se răcesc.

Citește și: Cum se prepară cel mai delicios și aromat gem de măceșe. Rezultatul final și proprietățile acestuia merită tot efortul!

Resturile rămase după trecerea porumbelor prin sită se pot folosi la prepararea unui sirop. Se adaugă apă și zahăr după gust, se fierbe 30-40 de minute și se strecoară.

Citește și
colaj de imagini cu ioana tufaru la antena 1
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
Colaj cu zăpadă și ninsoare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
colaj de fotografii cu irina petrea
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Mai multe articole

Pentru mai multe detalii despre gemul de porumbe și efectele lui benefice, accesați materialul de mai jos!

Rețetă de aperitiv cu mere și carne tocată în foietaj... Rețeta de Gnocchi de casă cu sfeclă roșie și sos de gorgonzola...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri