Antena Căutare

Saramură de pește. Rețete tradiționale românești culese de Radu Anton Roman

Saramura nu e doar o rețetă, e un ritual românesc, cu jar încins, abur aromat și mămăligă tare. În varianta cu biban și în cea cu burtă de crap, rețetele culese de Radu Anton Roman păstrează aceeași matrice veche: pește fript zdravăn, legume pârjolite, usturoi și ardei iute, peste care se toarnă saramura clocotită ca să dezlege tot gustul de fum și apă.

Galerie
Saramura de pește se servește alături de mujdei de usturoi și mămăligă fierbinte tare | Shutterstock

Tehnica e aceeași și e cheia reușitei. Peștele se frige repede pe grătar sau plită. La biban se lasă solzii ca să-i apere carnea, la crap se caută rumenirea fără uscare. Roșiile și ardeii se pârjolesc până prind pielița arsă, apoi saramura din apă și sare se dă în clocot cu usturoi și iuteala dorită.

Zeama se toarnă fierbinte peste peștele fript și legumele coapte, se acoperă vasul 10–15 minute și se potrivește la final de sare și, dacă trebuie, de acrișor. Nu se fierbe peștele în saramură pentru că se întărește și nu se sarează excesiv de la început.

Diferența dintre cele două ține de carne și echilibrul final. Saramura de biban e sprintară, curată, cu carne fermă și dulceagă. La burtă de crap intră în scenă colagenul și grăsimea nobilă. Zeama devine catifelată și plină, iar o lingură de oțet sau lămâie, adăugată la sfârșit, îi dă un gust aparte. Mămăliga tare e obligatorie pentru că absoarbe, leagă și potențează.

Dacă nu ai o curte unde să faci grătar. O tigaie de fontă bine încinsă și funcția grill a cuptorului salvează rețeta. Pune-o la foc iute și vei obține aproape aceeași textură. Alege pește proaspăt, local și de mărime potrivită sezonului. Bibanii prea mici nu ajung pe grătar, iar la crap preferă bucățile cărnoase de burtă. La masă, presară pătrunjel sau leuștean, pune pe mijloc ardei iuți copți și deschide un vin alb sec sau un rosé rece. Saramura clasică rămâne mare tocmai prin simplitatea ei bine făcută.

Articolul continuă după reclamă

CITEȘTE ȘI: Rețetă tradițională de saramură de crap cu mămăliguță

Saramură de biban (după rețetele culese de Radu Anton Roman)

Ingrediente

  • 1–1,2 kg biban mic (6–8 pești), nepotrăviți, eviscerați; solzii se lasă la peștele pentru grătar
  • 1 lingură sare grunjoasă (pentru pește)
  • 800 ml apă
  • 20–25 g sare grunjoasă (pentru saramură; se ajustează după gust)
  • 5–6 căței de usturoi, zdrobiți
  • 2 ardei iuți (proaspeți sau uscați), crestați
  • 2 roșii bine coapte
  • 1 ardei kapia (opțional)
  • ½ legătură pătrunjel, tocat grosier
  • Pentru servire: mămăligă fierbinte; mujdei (opțional)

Mod de preparare

Bibanul se spală rapid, se zvântă bine și se sărează lejer la suprafață. Solzii se lasă pe pește, ca să protejeze carnea pe grătar.

Roșiile și ardeii se pun pe jar/grătar foarte încins și se pârlesc până când pielița se înnegrește pe alocuri. Apoi se curăță grosier de pieliță și se taie bucăți.

Peștele se așază pe grătarul încins (sau pe tablă/plită) și se coace 5–8 minute pe fiecare parte, până când pielea cu solzi se carbonizează ușor, iar carnea se albește până la șira spinării. După coacere, pielea cu solzi se desprinde ușor; fileurile/coastele se așază într-un vas de lut sau email.

Apa cu sarea pentru saramură se dă în clocot. Când fierbe, usturoiul zdrobit, ardeiul iute și legumele coapte se adaugă pentru 30–60 de secunde, cât să elibereze aromele (nu se fierb îndelung). Lichidul clocotit se toarnă încins, dintr-o dată, peste peștele din vas, ca să se desfacă aromele de grătar în zeamă. Pătrunjelul se presară deasupra.

Saramura se lasă 10–15 minute, acoperită, ca să se lege gusturile. Sarea se potrivește acum, după preferință.

CITEȘTE ȘI: Idei de rețete cu pește pe care le putem prepara acasă. Saramura de pește tradițională

Saramură de burtă de crap

Ingrediente

  • 1,2–1,5 kg burtă de crap (bucăți late, cu puțină grăsime), tăiate la 3–4 cm grosime
  • 1 lingură sare grunjoasă (pentru pește)
  • 1 litru apă
  • 25–30 g sare grunjoasă (pentru saramură; se ajustează după gust)
  • 6–7 căței de usturoi, zdrobiți
  • 3 ardei kapia sau gogoșari, copți și curățați
  • 3 roșii bine coapte, coapte pe jar și curățate
  • 2 ardei iuți proaspeți sau uscați, crestați
  • 2 foi de dafin (opțional)
  • 10–12 boabe piper (opțional)
  • ½ legătură pătrunjel verde, tocat grosier
  • 1–2 linguri oțet de vin alb sau zeamă de lămâie (doar dacă se dorește o notă ușor acrișoară)

Mod de preparare

Bucățile de burtă se zvântă și se sărează lejer la suprafață. Grătarul sau tabla se încinge foarte bine. Ardeii și roșiile se coc pe jar până când se înnegresc ușor. Apoi se curăță de pieliță și se taie fâșii/bucăți.

Bucățile de burtă se frig pe grătarul încins 4–6 minute pe fiecare parte, până când la suprafață se rumenesc frumos, iar lângă os carnea se albește. Peștele se trece imediat într-un vas de lut sau email.

Apa cu sarea pentru saramură se dă în clocot. Usturoiul, ardeii iuți, foile de dafin și boabele de piper se adaugă și se lasă 30–60 de secunde. Ardeii și roșiile coapte se pun și ele în lichid, doar cât să clocotească o dată. Zeama clocotită se toarnă peste peștele fript. Pătrunjelul se presară deasupra. Dacă se vrea o saramură ușor acrișoară, se adaugă la final 1–2 linguri oțet sau zeamă de lămâie și se gustă de sare.

Vasul se acoperă 10–15 minute, pentru ca peștele să tragă aromele și zeama să se rotunjească. Saramura se servește imediat, cu mămăligă fierbinte. Bucățile de burtă, mai grase, se topesc în zeama aromată și dau gust bogat, așa cum se făcea la Dunăre.

Desert cu biscuiți și piersici la rece. Un gust răcoritor și ușor de făcut... Știai că poți face aluat de clătite cu spanac? Iată la ce preparate inedite mai poți folosi spanacul...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x