Antena Căutare

Sfaturi pentru o friptură reușită și idei de servire a fripturii

Ne place să mâncăm la restaurant dar cel mai des suntem nevoiți să gătim acasă și pentru că suntem presați de timp, sau chiar din neștiință, facem unele greșeli în prepararea acesteia, de aceea ne prind foarte bine câteva sfaturi pentru o friptură reușită și idei de servire a fripturii.

Friptură reușită din mușchi de vită cu garnitură și sos Galerie
Friptură din mușchi de vită cu garnitură de mei și caise caramelizate

Chef Dexter, bucătar chef într-un restaurant din capitală, food stylist și consultant-entepreneur în industria Horeca, intervievat în cadrul matinalului Neatza cu Răzvan și Dani, ne-a prezentat câteva sfaturi pentru o friptură reușită și idei de servire a fripturii.

Pentru lecția de astăzi Chef dexter a ales ca și tip de carne pentru friptură nmușchiul de vită.

Ce trucuri folosim pentru reușita fripturii din mușchi de vită?

  • Presupunând că avem o bucată de mușchi de vită congelat, primul sfat este să ținem carnea cel puțin 30 de minute la temperatura camerei, înainte de a o porționa și a începe pregătirea acesteia.
  • Al doilea sfat este acela de a sigila carnea pe grătar, pe toate părțile, așa încât toate sucurile să rămână în interiorul cărnii, iar aceasta să nu se deshidrateze în timpul tratamentului termic, ci dimpotrivă, să rămână fragedă și suculentă.

mușchi de vită la tigaie

Friptură de vită sigilată la tigaie

  • Al treilea truc este ca după ce mușchiul de vită a fost preparat, să-l lăsăm la odihnit 3 minute pe o suprafață de lemn, pentru că friptura își va lăsa toate sucurile, apoi le va absorbi, devenid fragedă și suculentă. Tot în acest moment este recomandat să asezonăm friptura din mușchi de vită cu sare și nu înainte, pentru că altfel vom obține o friptură tare.
  • Există un mic truc pentru reușita unei fripturi de vită perfecte, acela de a avea un termometru de bucătărie cu care să măsurăm temperatura la interiorul acesteia, care ar trebui să fie între 55-57 grade.

Friptură de vită la odihnit

Friptură de vită asezonată cu sare

Citește și: Rețeta Friptură de vită cu sos de sfeclă roșie și pere. Un preparat de toamnă delicios

Cum ar trebui să servim friptura din mușchi de vită?

Ca și servire, pentru marea majoritate a tipurilor de carne, este important să avem și un sos lângă friptură.

În general, ca și garnitură se prepară diverse piureuri de legume, sau orez, însă, pentru a-i surprinde pe cei dragi cu ceva inedit, putem să ne folosim de anumite fructe de sezon. Chef dex, de exemplu, a pregătit niște caise caramelizate în unt, iar clasicul orez l-a înlocuit cu mei. Meiul fiind singura cereală fără gluten, dar și cu gust mai deosebit.

Caise caramelizate pentru friptura de vită

Caise caramelizate în unt

La final, platingul este cel care îi atrage în mod deosebit pe cei dragi, așa că este indicat ca, pe lângă aranjarea ireproșabilă în farfurii, să avem și ceva elemente de decor: microgreens, flori comestibile, etc.

În speranța că v-au fost utile aceste sfaturi pentru o friptură reușită și idei de servire a fripturii, vă dorim spor la gătit și poftă bună la savurat!

Pentru a nu pierde sfaturi importante de la Chef Dexter, accesați videoclipul de mai jos, desprins din cadrul îndrăgitului matinal Neatza cu răzvan și Dani:

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x