Austria este cunoscuta in primul rand pentru celebrul snitel vienez. Dar o ferma piscicola de langa Salzburg s-a lansat, de cativa ani, in productia de caviar, asociata, prin traditie, cu tari ca Rusia si Iranul. Singura deosebire este ca icrele recoltate in Austria nu sunt negre, ci albe. Gustul si calitatea lor sunt fara cusur.
Icrele sunt albe din cauza unei deficiente genetice a sturionilor, pe care fermierii au reusit sa o izoleze. Ei marturisesc sa sunt atat de atasati de pestii lor, incat le este intr-adevar dureros sa-i sacrifice, pentru a recolta caviarul. Au grija, insa, sa nu-i faca sa sufere in mod inutil. Iar rasplata eforturilor este consistenta.
Pretul caviarului alb pe piata mondiala ajunge la 65.000 de euro kilogramul. Dar trebuie mentionat ca productia mondiala este doar de 10 - 20 kilograme pe an, adica foarte putin.
Un sturion nu produce mai mult de 250 de grame de icre, fie ele albe sau negre. Ferma isi vinde productia atat direct, in micul sau magazin rural, cat si la export, pana in tari ca Singapore sau Noua Zeelanda. Celor care se sperie, totusi, de pretul substantial, fermierul le recomanda icrele de pastrav, care pot fi, si ele, delicioase.