Antena Căutare

Varză murată pentru iarnă, rețeta clasică a bunicii

Nimic nu aduce mai bine gustul copilăriei decât varza murată pusă la butoi pentru iarnă, după rețeta clasică a bunicii. Acrișoară, aromată și crocantă, ea păstrează în fiecare frunză parfumul toamnei și grija cu care gospodinele pregăteau cămara pentru zilele reci.

Varza are nevoie de aproximativ 5-6 săptămâni pentru a se mura | Shutterstock

Varza murată nu este doar un preparat tradițional, ci și un simbol al mesei în familie. În jurul butoiului din curte sau din beci se adunau toți, de la cei mici, curioși să guste prima frunză acrișoară, până la cei mari, care știau tainele saramurii și ale condimentelor. Hreanul, mărarul uscat, foile de dafin și gutuia parfumată nu erau simple adaosuri, ci ingrediente menite să dea suflet și savoare verzei.

Fiecare familie are o rețetă, păstrată cu sfințenie din generație în generație, cu secrete care făceau gustul verzei unic. Dincolo de ingrediente, mai importantă este răbdarea. Varza trebuie pritocită săptămâni la rând ca să nu facă floare, iar zeama să rămână clară ”ca șampania”. Și aceasta este folosită la gătit, mai ales la acritul ciorbelor pe bază de carne de porc.

CITEȘTE ȘI: De ce e bine să pui un cartof în butoiul cu varză murată. Trucul la care puțini s-ar fi gândit

Cum punea bunica varză la murat iarna. Rețeta autentică

Articolul continuă după reclamă

Ingrediente

  • 20 kg varză albă, de toamnă, bine coaptă și cu foi tari
  • 500 g sare grunjoasă, neiodată (aproximativ 25 g la fiecare litru de apă)
  • 10 l apă plată sau de izvor (fără clor)
  • 4 rădăcini de hrean (aproximativ 200 g)
  • 2 căpățâni de usturoi (aproximativ 100 g)
  • 3 crenguțe de mărar uscat
  • 2 rămurele de cimbru uscat
  • 10 boabe de ienibahar
  • 20 g boabe de piper negru
  • 5 frunze de dafin
  • 2 morcovi mari (aproximativ 200 g), tăiați rondele
  • 1 gutuie galbenă (opțional, pentru aromă și culoare)

Mod de preparare

Se curăță verzele de frunzele exterioare și se scobesc cotoarele cu un cuțit, astfel încât să rămână o adâncitură. Se spală bine și se lasă la scurs. În butoiul curat și opărit în prealabil se așază la bază câteva crenguțe de mărar uscat, hrean, boabe de piper și ienibahar, frunze de dafin, morcovi și, dacă se dorește, gutuia tăiată în felii.

Verzele se așază una lângă alta, cu cotorul în sus, înghesuite bine, astfel încât să nu rămână spații mari între ele. În cotoarele scobite se pune câte o linguriță de sare. Printre verze se mai adaugă bucăți de hrean și căței de usturoi, pentru aromă și pentru a păstra varza crocantă.

Separat, se prepară saramura: sarea se dizolvă complet în apa rece (25 g sare la 1 l apă). Se toarnă saramura peste verze până când acestea sunt acoperite integral. Dacă mai rămâne spațiu liber, se completează ulterior cu saramură proaspătă, în același raport.

Butoiul se acoperă cu un capac sau cu o pânză curată. În primele 2 săptămâni, varza se „întoarce” sau se „pisează”. Zilnic, apoi la 2 zile, se ia cu un furtun sau cu o țeavă lichid din partea de jos și se toarnă de sus, pentru a oxigena saramura și a grăbi fermentația. După această perioadă, varza se lasă la maturat într-un loc răcoros și întunecat, la 8–12°C.

După aproximativ 5–6 săptămâni, varza murată este gata pentru consum. Se păstrează în butoiul cu saramură până la primăvară, asigurându-se că lichidul acoperă permanent verzele.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de sarmale tradiționale, în foi de varză murată. Prepară bucatele ca la bunica acasă

Cât trebuie lăsată la fermentat

Varza murată are nevoie de timp pentru a fermenta corect, astfel încât să capete gustul acrișor specific, să fie sigură pentru consum și să se păstreze peste iarnă.

În mod tradițional, la temperatura camerei (18–22°C), fermentația activă durează aproximativ 2–3 săptămâni. În această perioadă, trebuie să sufli cu un furtun în zeama din butoi pentru a oxigena saramura și a împiedica dezvoltarea mucegaiului.

După această etapă inițială, varza se lasă la maturat într-un spațiu rece și întunecat, la 8–12°C, unde procesul de fermentație continuă lent. În total, varza devine bine acrită și gata de consum după 5–6 săptămâni de la punerea în saramură. Dacă se păstrează constant sub lichid și la temperatură adecvată, varza murată rezistă fără probleme până la primăvară.

Dulceață de dovleac și gem de dovleac. Rețete delicioase și ușor de făcut... Rețetă pentru începători de saramură de pește la grătar, cu roșii și ardei copți...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ben Affleck a fost fotografiat cu cele două Jennifer din viața sa. Cum își împarte timpul între fostele soții
Ben Affleck a fost fotografiat cu cele două Jennifer din viața sa. Cum își împarte timpul între fostele soții Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț HelloTaste.ro
Venus Williams s-a căsătorit cu modelul italian Andrea Preti. Imagini fabuloase de la petrecerea care a durat 5 zile
Venus Williams s-a căsătorit cu modelul italian Andrea Preti. Imagini fabuloase de la petrecerea care a durat 5 zile Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Finalul 2025, sfârșitul unui ciclu karmic de 12 ani: Lecțiile pe care sufletul tău le-a absorbit în tăcere
Finalul 2025, sfârșitul unui ciclu karmic de 12 ani: Lecțiile pe care sufletul tău le-a absorbit în tăcere Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Ninsori, polei și viscol în prag de Crăciun. Cum va fi vremea în toată țara
Ninsori, polei și viscol în prag de Crăciun. Cum va fi vremea în toată țara Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x