Sunt un ingredient de baza in bucataria romaneasca, gospodinele folosindu-le la prepararea a tot soiul de bunatati: supe, prajituri, sufleuri, torturi, sosuri, siropuri, inghetate. Frunzele de visin sunt folosite pentru conservarea muraturilor.
Renumita visinata facuta in casa nu lipseste din nicio gospodarie traditionala de la noi. Puteti beneficia si in restul anului de savoarea lor, conservandu-le prin congelare sau prin uscare la cuptor.
Tarta cu visine
Ingrediente: 6 oua, 1 + ½ cana zahar, 6 linguri apa rece, 6 linguri ulei, 1 + ½ cana faina, un praf sare, esente dupa preferinta, 800 g visine (fara samburi).
Preparare: Albusurile se bat bine cu zaharul turnat cate putin, apoi se adauga galbenusurile unul cate unul. Se adauga apa, uleiul si faina, turnata in ploaie, putin cate putin. Tava se unge cu ulei, se tapeteaza cu faina, apoi se toarna aluatul. Visinele se curata de samburi, se amesteca apoi cu zahar tos si se pun la scurs intr-o sita. Dupa ce aluatul este bine batut si turnat in tava, fructele se dau prin faina si se asaza pe aluat. Tarta se introduce in cuptor, la foc mediu. Dupa ce este coapta, se presara deasupra zahar pudra.
Inghetata de visine
Ingrediente: 1/2 kg visine, 750 ml lapte, 300 g zahar tos, samburii visinelor.
Preparare: Se spala visinele, se curata de samburi si codite, apoi se maruntesc cu mixerul sau prin sita. Se zdrobesc samburii (in piulita), apoi se pun la fiert cu laptele si zaharul, 8-10 minute, amestecand continuu. Se ia vasul de pe foc, se strecoara laptele cu samburi sI se amesteca impreuna cu visinele, pasate. Se pune toata crema intr-un vas care merge la congelator, unde va ramane cel putin 2 ore. Pentru a obtine o inghetata mai gustoasa, inainte de a o da la rece se adauga putina frisca, se amesteca, apoi se decoreaza frisca si fructe.
Sufleu de visine
Ingrediente: ½ kg visine, 200 g smantana, 150 g zahar, 100 g biscuitti, 4 oua, 1 lingura de unt, 3 linguri de pesmet, pentru tava.
Preparare: Se spala fructele, li se indeparteaza coditele si samburii, se presara putin zahar peste visine, apoi se lasa la scurs. Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul pana ce acesta se topeste, apoi se adauga smantana, biscuitii pisati, visinele scurse, iar la sfarsit albusurile batute spuma. Compozitia se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet si se coace la cuptor timp de 30 minute. Preparatul se serveste cald.
sursa: Revista Felicia
foto: foodnetwork.com
Rețeta zilei: Supa crema de conopida verde... Reteta de cartofi aurii si gustosi la cuptor...