Înșelătoria nouă apărută pe Whatsapp! Românii rămân imediat fără bani

Un nou tip de înșelătorie a început să apară în țara noastră și tot mai mulți români cad în capcană. Totul se întâmplă pe Whatsapp.

Înșelătoria nouă apărută pe Whatsapp

Numeroși utilizatori au început să primească mesaje prin care li se promit vouchere speciale, prețuri promoționale și chiar produse gratuite, totul dacă se accesează linkul din Whatsapp și se răspunde la o serie de întrebări.

MII DE ROMÂNI, PĂCĂLIȚI PE WHATSAPP

Cei de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Națională (CERT-RO) au avertizat că aceste mesaje, chiar dacă aparent vin de la branduri sau magazine celebre în România, nu sunt altceva decât metode de înșelătorie prin care românii sunt păcăliți.

Răufăcătorii folosesc chiar fotografii ce copiază identitatea vizuală (logo, design) sau adrese false de email pentru a păcăli cât mai mulți utilizatori. Oamenii sunt atrași de câștiguri și răspund la întrebări, în dorința de-a primi premiul. Ulterior, utilizatorii sunt sfătuiți să distribuie mesajul mai departe, către alte contacte.

Înșelătoria nouă apărută pe Whatsapp! Românii rămân imediat fără bani

Înșelătoria nouă apărută pe Whatsapp

Înșelătoria nouă apărută pe Whatsapp

Totuși, la etapa finală, oamenii sunt direcționați către site-uri ce au ca scop colectqarea de date și instalarea unor aplicații malițioase pe telefoane, tablete sau laptopuri. Datele colectate ajută nu doar la spargerea conturilor, ci și la aflarea datelor bancare.

Echipa CERT-RO vă recomandă să:

  • Evitați accesarea unor astfel de link-uri și redistribuirea lor.
  • În cazul ofertelor promoționale sau a concursurilor organizate online, validați existența unor astfel de inițiative pe canalele oficiale ale companiilor implicate (webiste, canale oficiale de social media).
  • Citiți cu atenție instrucțiunile oferite și fiți atenți la exprimare, ortografie sau corectitudinea gramaticală a textului! În cazurile prezentate, mesajul este unul extrem de prost redactat în limba română, unul evident tradus automat din alte limbi.
  • Dacă ați introdus pe astfel de site-uri date personale, date de acces la conturi sau date financiare, schimbați parolele pentru conturile aferente, activați autentificarea în doi pași (acolo unde există) și notificați de urgență banca, dacă ați introdus date de card. În cazul în care sesizați tranzacții suspecte din cont și ați suferit pagube financiare, ne puteți scrie despre cazul dvs. la adresa [email protected]. Pentru deschiderea unei investigații, va fi totodată necesar depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de Poliție.
Ultimele știri