Deși nu este un tip de cancer foarte frecvent, cancerul pancreatic este unul dintre cele mai grave. Pentru că simptomele lui sunt discrete sau absente în stadiile timpurii, este adesea descoperit târziu, când s-a extins deja în alte zone ale corpului.
Când este diagnosticat în stadii avansate, cancerul pancreatic are o rată de supraviețuire scăzută. Totodată, este una dintre cele mai agresive forme de cancer. El se dezvoltă foarte rapid și se extinde la organele și țesuturile din alte zone ale corpului. Tocmai din aceste motive, prevenția joacă un rol esențial.
Ce cauzează cancerul pancreatic?
Există mai mulți factori care pot influența riscul de apariție a acestui tip de cancer, conform World Cancer Research Fund. Cei mai importanți sunt:
- Greutatea corporală. Persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai crescut de a dezvolta cancer pancreatic;
- Fumatul. Aproximativ 25% dintre cazurile de cancer pancreatic sunt atribuite acestui viciu;
- Istoricul familial. Riscul de a dezvolta acest tip de cancer este mai mare dacă afectează mai mulți membri ai familiei. Totuși, peste 90% din cazuri nu au legătură cu ereditatea;
- Diabetul. Anumite afecțiuni, cum este diabetul, pot crește riscul de cancer pancreatic;
- Înălțimea. S-a observat că persoanele mai înalte prezintă un risc ușor mai mare de a dezvolta acest tip de cancer;
- Vârsta. Riscul de cancer pancreatic crește odată cu înaintarea în vârstă. Boala afectează în special persoanele de peste 50 de ani.
Alimentele care cresc riscul de cancer pancreatic
Alimentația joacă un rol esențial în sănătatea pancreasului și este considerată un alt factor de risc potențial pentru cancerului pancreatic. Modul în care ne hrănim zi de zi poate susține sau, dimpotrivă, afecta buna funcționare a acestui organ vital.
Consumul repetat al unor alimente și băuturi nesănătoase poate favoriza inflamațiile, dezechilibrele metabolice și, în final, apariția unor modificări celulare periculoase.
Citește și: Dieta antiinflamatoare. Topul alimentelor care ajută la reducerea inflamației cronice
Există dovezi care arată că aceste alimente și băuturi sunt asociate cu un risc mai mare de cancer pancreatic:
1. Carnea prăjită sau arsă
Carnea gătită la temperaturi înalte, cum ar fi la grătar sau prăjită, formează compuși toxici care au fost asociați cu un risc crescut de cancer pancreatic și alte tipuri de cancer, precum de colon și de prostată.
Carnea arsă, în special, conține „amine heterociclice sau hidrocarburi aromatice policiclice, care, potrivit unor studii, pot provoca daune ADN-ului și pot crește riscul de cancer”, a declarat dr. Sermed Mezher, medic din Londra, citat de publicația Daily Mail.
De asemenea, alimentele cu carbohidrați precum cartofii și pâinea pot să producă acrilamidă atunci când sunt prăjite. Această moleculă toxică a fost asociată cu anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul renal, endometrial și ovarian. Totuși, unii experți consideră că riscul de cancer este semnificativ doar dacă aceste alimente sunt consumate în cantități foarte mari.
2. Carnea procesată
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, parte din Organizația Mondială a Sănătății, clasifică salamurile, crenvurștii, cârnații, șunca, baconul și alte produse din carne procesată drept substanțe carcinogene de grup 1. Conform acestei clasificări, grupul 1 înseamnă că există suficiente dovezi științifice că substanța sau produsul respectiv cauzează cancer la oameni. În această categorie sunt încadrate și fumul de țigară, azbestul și alcoolul.
Riscul legat de carnea procesată vine de la nitriții și nitrații adăugați pentru conservare și gust. În organism, acești aditivi pot suferi o reacție chimică și se pot transforma în compuși N-nitrozo (NOC), care au potențial cancerigen. Aceștia pot afecta celulele care căptușesc intestinul gros, dar pot ajunge și în alte părți ale sistemului digestiv.
Există dovezi că aceste substanțe pot afecta și pancreasul. Unele studii observaționale au asociat un consum ridicat de carne procesată cu un risc crescut de cancer pancreatic.
3. Carnea roșie în exces
Mai ales dacă este preparată la temperaturi ridicate, carnea vită, porc și miel poate crește riscul de cancer pancreatic, potrivit Pancreatic Cancer UK, organizație dedicată luptei împotriva cancerului pancreatic.
Conținutul ridicat de grăsimi saturate din aceste sortimente de carne este un alt factor care poate afecta sănătatea pancreasului. Grăsimile saturate pot cauza inflamație cronică și dezechilibre metabolice în organism. Totodată, consumul în cantitate mare sau frecvent de carne roșie a fost asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2. Această afecțiune este, la rândul ei, un factor de risc pentru cancerul pancreatic.
4. Alimentele și băuturile bogate în zahăr
Mai exact, fructoza adăugată este considerată un posibil factor de risc pentru cancerul pancreatic, iar aceasta se regăsește în zahărul alb (zaharoza) și în siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză care este folosit pe scară largă în industria alimentară. Îl găsești în numeroase alimente și băuturi procesate precum:
- bomboane;
- jeleuri;
- biscuiți;
- prăjituri ambalate;
- cereale pentru mic dejun îndulcite;
- unele sosuri (ketchup, dressinguri);
- chifle și pâine îndulcită;
- produse de patiserie;
- băuturi răcoritoare carbogazoase (cola, sucuri de fructe îndulcite);
- băuturi energizante.
Fructoza este implicată în mecanisme care pot duce la inflamație, stres oxidativ și rezistență la insulină. Acești factori pot contribui la apariția cancerului pancreatic. Fructoză conțin și fructele, însă riscurile sunt mai mari când provine din surse procesate și în cantități mari.
5. Alcoolul în exces
Cercetările arată că alcoolul consumat în exces poate crește riscul de cancer pancreatic, precum și riscul de a dezvolta acest tip de cancer la o vârstă mai tânără. Când este metabolizat în organism, alcoolul este transformat în acetaldehidă, o substanță chimică toxică și un agent cancerigen cunoscut.
Acetaldehida poate deteriora ADN-ul celular, ceea ce crește riscul de mutații și dezvoltarea de tumori. De asemenea, consumul cronic și excesiv de alcool poate cauza inflamație cronică în pancreas (pancreatită cronică), care este, la rândul ei, un factor de risc pentru cancerul pancreatic.
Riscul crește semnificativ dacă alcoolul este combinat cu fumatul, deoarece ambele generează toxine care pot deteriora celulele.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Simptome de ADHD la adulți. 10 semne că ai această tulburare... Se întoarce în forță boala ca provoacă tuse cu sânge. De ce sunt tot mai multe cazuri în Europa...