Milioane de români obișnuiesc să ia multivitamine și minerale cu scopul de a avea mai multă energie și pentru a-și proteja sănătatea. Totuși, puțini sunt cei care știu care este adevărul din spatele acestora pastile!
Recent a ieșit la iveală faptul că aceste produse, care promit să contribuie la sănătatea inimii, nu ar avea efectul așteptat de mulți dintre consumatori.
Folosirea suplimentelor care conţin multivitamine şi minerale nu reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare sau decesele asociate acestora, potrivit unei analize a studiilor existente, citate de Reuters.
”Nu există dovezi specifice că aceste stimulente susţin sănătatea cardiovasculară. Sperăm ca lucrarea noastră să contribuie la închiderea dezbaterilor pe această temă,”, referitoare la utilizarea multivitaminelor şi mineralelor pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, a declarat autorul principal al analizei, dr. Joonseok Kim, de la University of Alabama din Birmingham.
Americanii au cheltuit în 2017 aproximativ 36,1 miliarde de dolari pe vitamine şi suplimente nutriţionale, iar mulţi consideră că aceste produse menţin sănătatea prin prevenirea unor boli, inclusiv cele cardiovasculare. Majoritatea studiilor de amploare nu au constatat existenţa unor astfel de beneficii.
Echipa coordonată de Kim a colectat dovezi din 18 studii, care au inclus peste 2 milioane de participanţi, pentru a investiga legăturile dintre suplimente şi diversele probleme cardiovasculare, între care afecţiunile coronariene şi accidentele vascular cerebrale.
Utilizarea suplimentelor care includ multivitamine şi minerale nu a fost asociată cu riscul de deces în urma unei boli cardiovasculare sau coronariene, sau cu incidenţa accidentelor vascular-cerebrale sau cu decese, potrivit raportului Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
Aceste suplimente au fost asociate cu un risc uşor mai scăzut de dezvoltate a unei boli cardiace coronariene, dar această diferenţă a fost observată doar în studii care nu au ţinut cont de consumul de fructe sau legume şi numai în studii care au fost efectuate în afara Statelor Unite.
Studiile realizate în Statele Unite şi cele care au ţinut cont şi de dietă nu au constatat niciun beneficiu relevant statistic din partea suplimentelor de vitamine şi minerale în prevenirea bolilor cardiace, potrivit news.ro.
Acesta a spus că vrea să încurajeze oamenii să discute cu medicii lor despre utilizarea suplimentelor şi să îşi realoce resursele către ceea ce s-a dovedit că îmbunătăţeşte sănătatea cardivasculară, cum ar fi fructele şi legumele şi exerciţiile fizice.