- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sunt aromate, sănătoase şi este vremea caiselor, murelor şi afinelor. O bogăţie de culori şi de vitamine de care ne putem bucura însă doar câteva luni. Aşa că, în această perioadă, românii le transformă în băuturi fine şi delicioase.
Dintr-un colţ în altul al ţării, reţete tradiţionale, făcute în casă, sunt reînviate şi reinventate, pentru a profita de gustul fructelor de sezon tot anul.
La 15 kilometri de Oradea, Mihai Sfârlea ştie cel mai bine cum să pună în valoare afinele culese tocmai din Munţii Apuseni. În fiecare an, prepară cu răbdare afinata. Se va bucura de aroma ei abia după două luni.
Mihai Sfârlea, producător: Avem afine, zahăr, afine, zahăr. În ziua următoare astea se vor amesteca. Va fi şi sirop şi zahăr nedizolvat, de aceea îi trebuie 10 zile. Se bronzează la soare 10 zile, le luăm, le amestecăm zilnic, de 3-4 ori, şi după 10 zile urmează să băgăm alcool dublu rafinat
Se drege apoi cu vodkă mai slabă, pentru a mai îmblânzi tăria licorii. Din trei kilograme de afine şi trei kilograme de zahăr ies 6 litri de afinată, cât să ajungă pentru tot anul.
În timp ce Mihai duce mai departe reţete vechi de sute de ani, fiul său şi-a deschis o mică fabrică de procesare a fructelor. Suntem în anul caiselor, iar aici aroma lor se combină cu suc natural de mere. Explozia de vitamine necesită însă mai multe etape.
Sucul de caise şi mere poate fi băut chiar şi iarna, pentru că are o valabilitate de 8 luni.
După ce s-a răcit, sucul de caise este ambalat în pungi speciale de trei litri şi vândut cu 18 lei în marile supermarketuri.
În cealaltă parte a ţării, în judeţul Botoşani, o găsim pe Silvia Sârgu. În fiecare vară, îşi face timp să prepare vişinată, zmeurată sau murată. Alege doar fructe culese din propria grădină.
Indiferent de fructul ales, aceste licori aromate trebuie consumate cu măsură. Nu mai mult de 30 de mililitri pe zi, pentru a ne bucura de proprietăţile lor excelente.