Boiaua are un conținut bogat în nutrienți precum: calciu, fibre, fier, proteine, lipide, carbohidrați, potasiu, magneziu, sodiu și fosfor. De asemenea, reprezintă o sursă importantă de vitamine esențiale, printre care se regăsesc: vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B5, vitamina B6, vitamina C, vitamina E și vitamina K.
Beneficiile consumului de boia
Boiaua este un condiment măcinat obținut din varietăți de ardei uscat. Gustul său variază de la dulce la iute în intensitate, iar unele soiuri au o aromă de fum. Culoarea acesteia poate varia, de la portocaliu la roșu intens.
Conține capsaicină, un compus găsit în ardei care poate asigura o serie de beneficii pentru sănătate. De exemplu, are proprietăți antioxidante, poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer și boli de inimă, întărește imunitatea și atenuează gazele intestinale.
Susține sănătatea pielii
Medicamentele cu extracte de xantofilă și boia de ardei ajută la tratarea problemelor pielii, cum ar fi arsurile pielii cauzate de expunerea la ultraviolete. În plus, are proprietăți antimicrobiene. Prin urmare, dacă te confrunți cu acnee persistentă din cauza problemelor microbiene, poți folosi o mască de față cu boia.
Paprika este îmbibată cu cantități ample de zinc, un oligoelement crucial, care este implicat în sinteza colagenului și, prin urmare, ajută la vindecarea rănilor, țesuturilor deteriorate. În plus, paprika oferă și antioxidanți puternici, cunoscuți sub numele de catechine, care sunt foarte eficienți în încetinirea îmbătrânirii și întinerirea texturii pielii. Mai mult, prezența beta-carotenului în acest condiment minimizează apariția liniilor fine, a ridurilor și a petelor de vârstă, pentru a conferi o piele tânără, strălucitoare și netedă.
Are proprietăți anticancerigene
Conținutul bogat în diferiți nutrienți se numără printre beneficiile consumului de boia. Alături de proporția ușoară de capsaicină, conține multe elemente nutritive precum: licopenul, luteina, zeaxantina și carotenul. Aceste elemente ar putea fi compuși anticancerigeni eficienți și ar putea preveni răspândirea celulelor canceroase în organism.
Poate asigura un somn odihnitor
Includerea consumului de boia în dietă te poate ajuta să obții un somn odihnitor. Aceasta are un conținut bogat în vitamine. Vitamina B din boiaua de ardei contribuie la producerea și eliberarea hormonului care induce somnul, numit melatonină. În plus, îți reglează serotonia, aceasta fiind hormonul fericirii și luptă împotriva hormonului nor-adrenalină.
Citește și: Șapte condimente pentru a scăpa de surplusul de greutate
Poate ajuta la vindecarea rănilor
Pudra de boia de ardei are o proporție semnificativă de vitamina E, care ajută la producerea de globule roșii, considerate esențiale pentru vindecarea rapidă a rănilor. Dacă ai avut o tăietură bruscă, presară puțină pudră de boia de ardei, sau aplică loțiune de boia de ardei sau cremă de boia de ardei pe zona afectată. Veți simți o ușurare instantanee a durerii și va ajuta și la procesul de vindecare, conform Netmeds.com.
Ajută în procesele de digestie
Boiaua se obține din ardei afumat și are un gust ușor picant. Printre beneficiile consumului de boia se numără prevenirea hiperacidității. În plus, deoarece are o aromă dulce, ajută la reducerea șanselor de regurgitare acidă. De asemenea, oferă senzație de sațietate pe termen lung datorită capsaicinei. Astfel, poate contribui la eliminarea obiceiurilor alimentare dăunătoare, cum ar fi supraalimentarea.
În plus, facilitează mișcarea particulelor alimentare procesate și neprocesate prin intestin, reducând apariția constipației.
Are proprietăți antiinflamatoare
Anumite soiuri picante de boia de ardei conțin capsaicină, un compus care oferă beneficii antiinflamatorii. Consumul de cantități mici de boia poate contribui la diminuarea semnelor și simptomelor unor boli precum artrita, o afecțiune dureroasă în care poți observa umflarea articulațiilor.
În plus, pentru a ameliora simptomele artritei ușoare, poți consuma turmeric. Curcumina conținută poate trata durerile articulare și inflamația articulațiilor.
Susține sănătatea părului
Concentrația de fier ajută la reducerea căderii și ruperii firelor de păr, fiind printre beneficiile consumului de boia. De asemenea, vitamina B6 din boia sustine producerea compusului esențial numit melanină. Melanina oferă culoare pielii și părului. Dacă adaugi boia în dietă sau în vopseaua pentru colorarea părului, aceasta ajută culoarea să dureze mai mult timp și previne căderea părului.
Citește și: Ce dată de valabilitate au condimentele. Când expiră și când trebuie să le aruncăm
Diminuează durerea
Capsaicina prezentă în boia are efecte analgezice, conform WebMD. De aceea se utilizează în scopuri terapeutice în gestionarea durerii. Unele produse topice pentru a trata durerea includ capsaicina ca ingredient în compoziție.
Sprijină sănătatea inimii
Boiaua conține substanțe nutritive esențiale, inclusiv: fier, potasiu, magneziu, vitamine și minerale, substanțe importante pentru sprijinirea sănătății inimii. Boiaua are o cantitate bună de proprietăți antioxidante și este un condiment fără calorii. De aceea, poate fi benefică pentru inimă.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Plante medicinale pentru sănătatea sistemului respirator. Cum îți pot sprijini imunitatea... Poți asimila colagenul din alimente? Se descompune colagenul în timpul digestiei?...