Să consumi murături este o alegere corectă și benefică organismului, spun specialiștii. Murăturile obținute prin fermentare sunt cele mai recomandate, iar despre ele se știe deja că aduc numai beneficii corpului dacă sunt alese și puse corect în borcan. În emisiunea Numai de bine, de la Antena 3, Ligia Alexandrescu a oferit explicații pe înțelesul tuturor.
Prin procesul de fermentare, bacteriile benefice apar în legumele puse la murat, dar și în zeama lor. Află în continuare care sunt beneficiile murăturilor.
Beneficiile murăturilor asupra organismului uman
Antioxidanții pe care îi conțin murăturile ajută în lupta organismului contra radicalilor liberi, substanțe care se formează în organism și care pot distruge celulele bune din organism, iar de aici și până la declanșarea unor boli precum cele de inimă, nu mai este decât un pas.
Sunt un ajutor de nădejde și pentru digestie, dar aici este vorba numai despre murăturile prin fermentare, nu despre cele din oțet.
Legumele murate au un conținut mare de vitamine, dar și de minerale precum fier, calciu sau potasiu.
Murăturile sunt recomandate și în dietă pentru că au un conținut mic de zahăr în compoziție și au puține calorii, zero grăsimi și o cantitate mare de fibre.
Contraindicații privind consumul de murături
Contraindicațiile în ceea ce privește consumul de murături sunt puține. Ele sunt sănătoase dacă fac parte dintr-o alimentație echilibrată, dar există și o serie de situații, cum este cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni, care nu au voie să consume aceste legume murate pentru că le pot agrava starea de sănătate:
Persoanele hipertensive de exemplu nu trebuie să consume murături pentru că sodiul nu face decât să le creeze și alte probleme din cauza conținutul mare.
Si femeile gravide au contraindicații legat de murături, dar aici totul depinde de starea de sănătate a persoanei în cauză.
Cel mai important este să consulți doctorul care îți cunoaște istoricul medical înainte să consumi murături, dacă știi că acestea te-ar putea afecta într-un anumit fel.