1. Branzeturile topite. Le gasim sub forma de triunghiuri sau sub forma de batoane. Au gust bun, copiilor le plac, de multe ori inlocuiesc untul din sendvisuri, fiindca sunt mai gustoase. Doar ca branza topita contine asa numitele "saruri de topire", cum le numesc specialistii in chimie alimentara. Nu e nimic natural in aceste saruri, sunt 100% chimicale.
2. Branza telemea. Fie de vaca sau de oaie, telemeaua este o branza buna si hranitoare. Insa depinde de locul din care o cumparam. Cea mai buna telemea de oaie, de exemplu, o cautam in piete, la tarani, sau - cu putin noroc - chiar la munte, la stana. Singura problema o reprezinta igiena acestor stane, precara, de cele mai multe ori. Mulsul laptelui nu a ajuns inca in stanele romanesti la standarde europene si nu stim cat de bine se spala pe maini ciobanii nostri neaosi.
3. Branzeturile frantuzesti sau "cu mucegai". Sunt branzeturi cu continut mare de grasime, dar si cu aport mare de calciu, totodata. Mucegaiul din ele este un mucegai nobil, cu rol benefic pentru organism. Deci, nu va temeti de el! Este obtinut prin depozitare in anumite conditii de umiditate si temperatura, 100% naturale.
4. Parmezanul. Noi il numim generic "parmezan", insa italienii fac diferenta clara intre mai multe tipuri. Este unul dintre cele mai sanatoase tipuri de branza din lume, cu cel mai mare aport de calciu. Nu intamplator pediatrii italieni il recomanda zilnic in dieta copiilor. Nu si in dieta celor care vor sa slabeasca, insa. Are si aport mare de grasime, insa este un tip de branza obtinut 100% natural, invechit luni intregi in conditii speciale de depozitare. In Romania, are dezavantajului pretului destul de ridicat.
5. Branza de vaci. Sanatoasa si dietetica, branza de vaci este ideala in dieta persoanelor preocupate de silueta. Atentie, insa, la branza de vaci cumparata din comert. Ea contine, de cele mai multe ori, "guma guar" sau agenti de ingrosare, deci, din nou chimicale, care trebuie evitate pe cat posibil. Mai bine o preparati acasa, din lapte si iaurt.
6. Cascavalul. In general, are un continut ridicat de grasimi. Cand il alegeti, fiti atenti la felul in care arata cascavalul: el nu trebuie sa semene cu o guma sau cauciuc, trebuie sa fie mai tare, sa opuna o usoara rezistenta la taiat. Desigur, pretul cascavalului este un indiciu al calitatii.
Foto: www.schuitema.co.za
Citeste si www.sfatulparintilor.ro!