Antena Căutare

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când o muscă aterizează pe mâncarea ta. Pericolul care pândește în farfurie

Nu este nimic mai neplăcut decât să se așeze o muscă pe mâncare ta atunci când servești masa în aer liber, dar este și periculos? Specialiștii explică ce pericol te pândește, dar și cum te poți feri de bolile transmise de insecte.

Galerie
Ce se întâmplă atunci când o muscă aterizează pe mâncarea ta. Pericolul care pândește în farfurie | Shutterstock

Nimănui nu-i place ca muștele să bâzâie prin preajmă atunci când se află la masă, mai ales să aterizeze pe mâncare. Este dezgustător, cu siguranță, dar este dăunător? Un studiu asupra a ceea ce se întâmplă atunci când o muscă aterizează pe mâncarea ta a constatat că este mai mult decât scârbos, este chair periculos.

Ce se întâmplă atunci când o muscă aterizează pe mâncarea ta. Pericolul care pândește în farfurie

Un reportaj publicat de Reader's Digest arată exact ce se întâmplă atunci când o muscă aterizează în mâncare. Iată ce spun un epidemiolog și un entomolog (cunoscut și ca expert în insecte) despre momentul care este mai mult decât scârbos.

Poate ați auzit că atunci când o muscă aterizează se așează pe mâncare, insecta vomită și surprinzător, această informație care a împânzit internetul este, de fapt,adevărată.

Articolul continuă după reclamă

„Când o muscă mănâncă, trebuie să arunce enzime digestive în mâncare”, spune Brian Labus, profesor asistent de epidemiologie și biostatistică în cadrul Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea din Nevada, Las Vegas. „Aceste enzime conțin, de asemenea, unele rămășițe din ceea ce a mâncat ultima dată, iar aceasta ar fi putut fi o masă plină de agenți patogeni. Muștele mănâncă unele lucruri destul de dezgustătoare”.

Citește și: Pericolul ascuns din coaja ardeiului gras. Ce poți face că să eviți problemele pe care le poate cauza

Înainte de a vomita, musca „își folosește antenele pentru a degusta mâncarea cu ajutorul senzorilor gustativi de pe picioare”, explică entomologul Julian Shepherd, PhD, profesor de științe biologice la Universitatea Binghamton. Dacă îi place ceea ce gustă, își întinde limba - numele său oficial fiind trompa - și acoperă mâncarea cu salivă care conține enzime digestive (o formă de vomă).

Și dacă acest lucru nu era deja îndeajuns de scărbos, specialistul a continuat: „De asemenea, musca elimină materii fecale în mâncare. „Este vorba de cantități foarte mici”, spune el.

Ce boli poate transmite o muscă. Cum te poți feri de bolile transmise

Atunci când o muscă se așază pe mâncarea din farfurie, aceasta poate răspândi salmonella, E. coli, paraziți și dizenterie. Un studiu din 2023 publicat în revista Microorganisms a constatat că muștele pot transmite bacterii, inclusiv tulpini rezistente la antibiotice. „Muștele de casă servesc drept vector pentru a muta bolile dintr-un loc în altul”, explică Labus, care nu a fost implicat în cercetare. „Deoarece trăim într-o comunitate, ele pot răspândi mulți agenți patogeni diferiți între oameni, animale și mediu”.

Cu toate acestea, specialistul mai explică faptul că este destul de rar ca cineva să se îmbolnăvească doar din acest lucru pentru că o musca transportă o cantitate mult prea mică de germeni. Însă, dacă lăsați mâncarea să stea la temperatura camerei pentru o perioadă lungă de timp, acele bacterii se pot multiplica până la punctul în care devin periculoase.

Citește și: Pericolul la care ne expunem atunci când mâncăm produse de patiserie dimineața. Covrigul reprezintă o mare problemă

Măsuri simple, cum ar fi utilizarea paravanelor la ferestre și agățarea unor capcane non-toxice, lipicioase, pentru muște, pot preveni instalarea acestor dăunători în bucătărie, prin prajma mâncării. La picnicuri și grătare, țineți vasele acoperite cât mai mult posibil.

De asemenea, este esențial: „Asigurați-vă că alimentele sunt păstrate la temperatura potrivită și nu stau prea mult afară, deoarece acest lucru poate transforma o problemă mică într-una mare”, spune Labus.

Care este doza necesară de magneziu pe zi. Recomandările medicilor pentru un efect benefic al „mineralului minune”... Leguma care îți regenerează creierul este vedeta toamnei. Specialiștii o recomandă: „Creierul își ia elementele necesare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 octombrie. Adrian a ajuns la pragul de 5.000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 octombrie. Adrian a ajuns la pragul de 5.000 de lei Luni, 14.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x