Cartofii prăjiţi se numără printre cele mai consumate alimente din lume! Însă, pe cât sunt de gustoşi, pe atât sunt de periculoşi. Pot cauza diabet, obezitate şi boli cardiovasculare. Dar doar dacă sunt consumaţi în exces. Un profesor de la Harvard a descoperit că 6 felii de cartofi prăjiţi nu fac rău nimănui.
Nimeni nu refuză o porţie delicioasă de cartofi prăjiţi. Mai ales în Statele Unite unde un singur om mănâncă - în medie - aproape 55 de kilograme pe an. Prăjiţi în ulei, cartofii devin însă o adevărată bombă calorică. Motiv pentru care trebuie mâncaţi cu moderaţie. Mai exact 6 felii pe porţie, potrivit unui profesor de la Universitatea Harvard.
Nutriţioniştii atrag atenţia, însă, asupra condimentelor şi a sosurilor pe care le punem peste cartofi prăjiţi. Cum ar fi maioneza care are foarte multe calorii. O altă problemă constă şi în felul în care îi preparăm. Uleiul de măsline şi de alune este, spre exemplu, mult mai sănătos decât cel de floarea soarelui.
Un studiu realizat de cerecetătorii americani arată că cei care consumă cartofi prăjiţi de două sau trei ori pe săptămână riscă să moară mai repede decât cei care urmează o dietă sănătoasă.
Cu toate acestea americanii sunt de părere că doar 6 felii de cartofi prăjiţi per porţie e un număr de-a dreptul scandalos.