Live acum
Prime Time 20:00Film: Homefront: Orasul fara legi

Cum protejezi copilul cu astm

Astmul este o afecțiune care poate pune în pericol viața celui diagnosticat sau poate apărea doar în anumite momente, fără a reprezenta ceva grav. Tipurile de astm existente sunt astmul alergic, ocupațional și al copilăriei.

Cum protejezi copilul cu astm

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, astmul afectează aproximativ 235 milioane de oameni și este cel mai des întâlnită boală cronică în rândul copiilor. Cauza exactă a acestei afecțiuni nu este cunoscută încă, dar o combinație între predispoziția genetică și alergii este considerată unul dintre cele mai evidente motive. Se speculează că și calitatea aerului din orașe ar fi o cauză, însă nu există dovezi clare încă. Iată, ce poți să faci pentru copilul tău și cum să-l protejezi, dacă suferă de astm:

Controlul calității aerului din casă

Dacă cel mic are o formă de astm sensibilă la alergeni, aerul din casă îi poate declanșa crize, mai ales atunci când este foarte uscat, plin de praf sau de păr de animale. Dacă observi că afecțiunea copilului se declanșează când petrece mai mult timp acasă, adresează-te medicului pentru cele mai bune recomandări. Pentru un aer mai curat și mai puțin praf, poți folosi un purificator de aer cu funcție de umidificare. Atunci când aerul este foarte uscat, căile respiratorii ale celor sensibili se pot irita, ceea ce poate afecta calitatea somnului. Copiii cu astm sunt sensibili și la fumul de țigară, așa că toți fumătorii din familie trebuie să renunțe la acest obicei dăunător. În perioadele cu mulți alergeni exteriori este indicat să ții geamurile cât mai puțin deschise. Momentele cele mai liniștite, în care poți aerisi cu încredere, sunt cele de după ploaie, când aerul uscat nu mai plimbă polenul până în casă.

Investigații medicale

Pentru a primi un diagnostic clar, va fi nevoie să îl duci pe copil la medicul specialist pentru mai multe investigații. Spirometria este testul pe care cei cu astm ar trebui să îl efectueze anual, aceasta fiind cea mai clară metodă de a depista problemele pulmonare. Aparatul măsoară cuantumul respirației și rezultatul este primit pe loc. Medicul de familie poate face o trimitere pentru pacientul care este suspectat de astm, iar investigația va fi făcută gratuit în cabinetele pneumologilor care lucrează în spitalele de stat. Medicul va prescrie în urma rezultatului un tratament medicamentos adecvat care va ține sub control simptomele, în funcție de gravitatea acestora. Nu ignora semnele astmului și nu considera că acestea se manifestă numai din cauza alergiilor sezoniere.

Ce trebuie să evite copilul cu astm

Contactul cu praful din casă trebuie redus cât mai mult prin aspirarea cât mai des a camerei în care doarme cel mic și ștergerea mobilierului și podelelor. Așternuturile trebuie și ele schimbate des, pentru a nu ajunge să se umple de alergeni. Covoarele cu fir scurt care pot fi spălate și curățate mai ușor sunt mult mai potrivite decât cele pufoase, cu fir lung, care nu fac decât să atragă particulele de praf. Aparatul de aer condiționat trebuie curățat periodic și filtrele schimbate mai des. Parfumurile puternice, părul de animale și jucăriile din pluș spălate rar sunt factori care pun în pericol sănătatea copilului în timpul petrecut acasă. Dacă acesta este alergic la animale, nu îl expune părului lor chiar dacă le îndrăgește. Crizele de astm apar în cazul multor oameni în timp ce fac sport, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i interzici copilului să facă mișcare. Înotul este recomandat și face bine celor care suferă de această afecțiune, însă activitățile care se desfășoară într-un mediu cu aer rece și uscat favorizează apariția simptomelor de astm.

Astmul afectează fiecare copil și adult în feluri diferite, însă toți trebuie să fie conștienți de gravitatea situației și de factorii care îl influențează. Protejarea copilului este esențială pentru o viață sănătoasă.

Sursa foto: unsplash.com

Recomandari