Antena Căutare

Cum se manifestă astenia de toamnă și cum se pot diminua efectele ei

Tranziția de la vară la toamnă poate afecta mulți oameni. Astenia de toamnă vine la pachet cu niște simptome și efecte psihologice care au un impact foarte puternic asupra calității vieții.

Astenia de toamnă vine la pachet cu niște simptome și efecte psihologice care au un impact foarte puternic asupra calității vieții | Shutterstock

Organismul întâmpină numeroase dificultăți în timpul schimbării anotimpurilor, mai ales dintre vară și toamnă. Are nevoie de o perioadă mai mare de adaptare, dar și de ajutor și, mai ales, înțelegere.

Cauza principală a asteniei de toamnă

Principala cauză a asteniei de toamnă este cantitatea de lumină solară percepută. Odată cu trecere la sezonul de toamnă, se reduce drastic cantitatea de lumină solară, astfel că organismul trebuie să producă mai multă melatonină.

Tocmai din această cauză, oamenii se sunt mai obosiți și mai leneși. De asemenea, organismul produce mai puțin serotonină, adică este afectat hormonul fericirii, al liniștii și stării de bine.
Până se adaptează corpul la noile condiții, organismul trecepe prin simptomele de astenie de toamnă.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Ce este astenia de primăvară. Ce simptome sunt și ce remedii putem folosi pentru a scăpa de această afecțiune

Cum se manifestă astenia de toamnă

Astenia de toamnă se manifestă prin oboseală corporală, dureri musculare și irascibilitate. De asemenea, tensiunea arterială poate scădea, ceea ce duce la dureri de cap.

Potrivit Libertatea, hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, afirmă în legătură cu impactul asteniei în calitatea vieții următoarele lucruri:

„Impactul asteniei de toamnă asupra vieții poate fi semnificativ și poate afecta multiple aspecte ale funcționării individuale. Persoanele afectate de astenia de toamnă se confruntă cu dificultăți în gestionarea stării de spirit și a nivelului de energie, ceea ce poate duce la o scădere a motivației și a capacitații de a realiza sarcinile zilnice.

Această stare de letargie și oboseală poate influența negativ performanța la locul de muncă sau în școală, relațiile interpersonale și calitatea generală a vieții. În plus, simptomele asteniei de toamnă pot provoca frustrare și disconfort emoțional, adesea conducând la un cerc vicios de anxietate, stres și insomnie. Este esențial să conștientizăm impactul acestei stări și să căutăm modalități de a o gestiona eficient pentru a ne menține echilibrul și bunăstarea în această perioadă de tranziție sezonieră.”

Efectele asteniei de toamnă dispar odată cu adaptarea la schimbările sezoniere. Astfel că nu este o boală. Însă cel mai bun tratament este prevenția.

Citește și: O femeie a ajuns la spital cu simptome de răceală, dar doctorii au trimis-o la psiholog. Ulterior, a primit un diagnostic crunt

Cum să previi astenia de toamnă

Oamenii care suferă de astenie de toamnă sunt răpuși de oboseală, dorm prost, le este greu să se concentreze, au mușchii slăbiți, sunt triști, apatici și iritați și își pierd vitalitatea, aparent fără motiv.

„Primul sfat pentru a înfrunta această apatie sezonieră este, fără îndoială, să vă expuneți cât mai mult la lumină naturală. Lumina soarelui ajută la îmbunătățirea stării de spirit, deoarece activează o serie de neurotransmițători și stimulează secreția hormonilor responsabili de emoții și controlul biologic în funcție de zi și de noapte”, recomandă Eugen Popa.

De asemenea, acesta recomandă o serie de obiceiuri zilnice pentru a diminua efectele asteniei de toamnă.

Potrivit acestuia, oamenii ar trebui să încerce să doarmă mai bine. În timpul trecerii de la ora de vară la cea de iarnă se creează un dezechilibru, care perturbă ceasul intern al fiecăruia. Astfel că este indicat să doarmă 8 ore, iar programul de somn să fie unul stabil și fără ore pierdute noaptea.

Citește și: Simptomul ”tăcut” al depresiei pe care l-ai putea observa în timp ce gătești. E legat și de boala Alzheimer

Să opteze pentru mese ușoare și să se hidrateze. Este indicat să se consume alimente de sezon, ușoare, să fie evitate alimentele procesate, bogate în grăsimi sau zahăr. Se recomandă reducerea consumului de ceai sau cafea, iar în schimb este indicat consumul de apă.

De asemenea, se recomandă efectuarea exercițiilor fizice. Astfel se poate spori generarea de endorfine, se dezvoltă tonusul muscular și se elimină toxinele.

(P) Ce este endometrioza, cât de gravă este afecțiunea și care sunt complicațiile posibile?... De ce te întristezi când se apropie ziua ta de naștere. Cum se manifestă depresia aniversară și care sunt persoanele pre...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x