Năutul este o sursă excelentă de fibre, vitaminele B6 şi B9, acid folic, mangan, proteine şi minerale precum fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru şi zinc. Extrem de gustos şi cu un conţinut bogat de proteine, năutul poate înlocui cu succes carnea. Acum, că suntem în post, acest aliment ne salvează din impas.
Năutul este un aliment minune care nu numai că este un prieten pentru siluetă, dar ajută la prevenția bolilor precum diabet, boli de inimă, anemia.
Năutul a fost cultivat în Mesopotamia și a făcut parte din bucătăria stradală din Roma antică de-a lungul timpului. Atrăgând atenția cu aroma sa și substanțele nutritive pe care le conține, năutul și-a găsit locul printre cele mai recente tendințe alimentare și a câștigat popularitate în întreaga lume.
Humusul este bogat în minerale esențiale, cum sunt potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier și zinc, vitaminele A, B1, B2, B3, B6 și acid folic, proteine și fibre. În plus, năutul este sursă importantă de acizi grași esențiali. Cu toate acestea, pe baza rețetei urmate, conținutul nutrițional al năutului variază. Spre exemplu, varianta cu spanac și morcov ar avea mai multă vitamină A și cel pe bază de ceapă verde ar avea mai multă vitamină C și K.
Substanțele nutritive prezente în năut țin sub control nivelul de zahăr din sânge. Recomandat este să folosești în preparare năutul uscat în locul celui congelat sau în conservă.
Previne afecțiunile cardiovasculare
Năutul cu ulei de măsline este cunoscut pentru faptul că previne afecțiunile cardiovasculare. Potrivit unui studiu recent, includerea în alimentație a uleiul de măsline scade riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.
Îmbunătățește digestia
Datorită conținutului ridicat de fibre, năutul îmbunătățește digestia.
Previne și combate anemia
Sunt foarte multe persoane, în special femei, care suferă de anemie, dar prin includerea în alimentația a năutului previi deficiența de fier.