Cercetatorii au aratat ca riscul implicat de consumul de bauturi carbogazoase indulcite este marit de 2,4 ori in cazul crizelor de guta. Principalul factor de influenta este fructoza care este ingredientul de baza al acestor tipuri de produse.
Rezultatele studiului vor fi folosite pentru prevenirea riscului de aparitie a gutei in cazul femeilor, prin realizarea de recomandari nutritionale directionate catre aceasta categorie de consumatori.
"In mod traditional, persoanele cu risc de hiperuricemie (guta) erau sfatuite sa evite consumul de purine, care sunt foarte bogate in carbohidrati, in special fructoza", a precizat dr Hyon Choi, de la Universitatea de Stiinte Medicale din Boston, conducatorul studiului.
Ideea realizarii acestui studiu a venit de la faptul ca in ultimii ani a crescut numarul femeilor bolnave de guta direct proportional cu consumul de bauturi carbogazoase cu un continut ridicat de fructoza.
Aceasta se gaseste sub doua forme: zaharoza, care este 50% fructoza, sau sirop de porumb, care are in compozitie 55 de procente fructoza si 45 glucoza. Bauturile indulcite contin o cantitate mica de precursori ai acidului uric, dar fructoza este unul dintre ingredientele principale.
Acesta este singurul carbohidrat care creste nivelul acidului uric, vinovat pentru aparitia gutei. Un alt studiu realizat in urma cu putin timp a aratat ca exista o legatura stransa intre bauturile indulcite cu zahar, sucurile de fructe bogate in fructoza si aparitia hiperuricemiei la barbati.
Cercetarea realizata de medicii de la Universitatea din Boston face legatura intre guta si consumul de astfel de produse. La studiu au participat 80.000 de femei. Cele care au avut in dieta doua portii de bauturi indulcite pe zi au avut un risc de 2,4 ori mai mare decat cele care nu au consumat.
Sucul de portocale a fost si el asociat pe cresterea riscului de aparitie a hiperuricemiei, un singur pahar pe luna marind pericolul cu 41%. Cercetatorii au aratat ca fructoza este implicata chiar si indirect in aparitia gutei, crescand rezistenta la insulina si marind nivelul acesteia.
Citeste jurnalul.ro