- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
DIETA „CURCUBEU” te hidratează intens și te ajută să slăbești într-un timp record. Unii oameni reușesc chiar și pierderea unui kilogram pe zi. Nu contează cantitățile, ci combinațiile!
DIETA SĂRACULUI: slăbești cât vezi cu ochii, iar într-o lună dai garantat jos 15 kilograme
Dacă te afli în supermarket și ai probleme în a decide ce alimente să iei, amintește-ți această regulă – cumpără în funcție de culoare. La umplerea coșului de cumpărături, asigură-te că ai toate cele cinci culori: roșu, galben sau portocaliu, alb, verde, albastru sau mov.
1. Roșu
Opțiunile alimentare roșii sunt căpșunile, pepenele verde, grapefruit-ul roz, zmeura, sfecla roșie, coacăzele roșii, ceapa roșie, ridichile, roșiile etc. Acest tip de hrană este bogat în antioxidanți puternici și vitamina P.
De exemplu, resveratrolul (în struguri roșii) are proprietăți antiinflamatorii care reduc riscul bolilor de inimă și al cancerului. Licopenul (în pepene verde, grapefruit roz și roșii) ajută la combaterea cancerului de prostată. Betacycinul care dă sfeclei roșii culoarea purpurie este considerat un agent puternic de prevenire a cancerului.
2. Galben și portocaliu
Opțiunile alimentare galbene și portocalii sunt lămâile, morcovii, dovleacul, ardeii galbeni, porumbul, merele galbene, piersicile, caisele, pepenii galbeni, ananasul etc. Alimentele portocalii conțin o mulțime de beta-caroten și vitamina C care sunt excelente pentru protejarea pielii și a membranelor mucoase.
Beta carotenul reduce de asemenea riscul de cancer, boli de inima, cataractă, artrită și afectarea vaselor sanguine. Luteina este o altă componentă a alimentelor galbene și portocalii. Îmbunătățește vizibilitatea și sănătatea ochilor, susține funcția creierului și poate preveni cancerul.
3. Alb
Opțiunile alimentare albe sunt conopida, ceapa, ridichea daikon, usturoiul, jicama etc. Aimentele albe conțin xanton care are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anti-trombotice. Împiedică bolile cardiace și stimulează sistemul imunitar.
Ceapa, de exemplu este o probiotică mare. Usturoiul conține alicină care reduce glicemia și previne atacurile cardiovasculare. Ceapa și usturoiul au proprietăți antiinflamatorii și anti-bacteriene. Ridichea daikon este un diuretic natural, ajută la curățarea rinichilor și îndepărtarea toxinelor din corpul tău.
4. Verde
Opțiunile alimentare verzi sunt spanacul, castraveții, patrunjelul, varza, dovlecelul, sparanghelul, salata, avocado, kiwi, mere verzi, broccoli, mazăre etc. Clorofila conținută în alimentele verzi te ajută să previi cancerul, să îți detoxiflezi ficatul și să menții un control al greutății. De asemenea, îți protejează pielea datorită proprietăților sale antivirale.
Alimentele verzi sunt bogate în sulf mineral de detoxifiere, elimină toxinele din corpul tău și previn cancerul și degenerescența maculară. Alimentele verzi conțin și potasiu care te ajută să îți protejezi inima. Tilacidele din spanac ajută la creșterea pierderii în greutate și scăderea poftelor alimentare nesănătoase.
5. Albastru și mov
Opțiunile alimentare albastre și mov sunt varza roșie, coacăzele negre, vinetele, afinele, prunele, strugurii negru etc. Alimentele albastre și mov scad riscul de cancer și sunt foarte bune pentru tractul urinar.
Anthocianina în acest tip de alimente luptă împotriva deteriorării celulelor, încurajează sănătatea inimii, reduce colesterolul, luptă împotriva obezității și sporește funcția cognitivă.
Dacă te afli în supermarket și ai probleme în a decide ce alimente să iei, amintește-ți această regulă – cumpără în funcție de culoare. La umplerea coșului de cumpărături, asigură-te că ai toate cele 5 culori: roșu, galben sau portocaliu, alb, verde, albastru sau mov.