- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fumătorii pot fi recunoscuți cu mare ușurință, după o mulțime de însușiri fizice, iar semnele dependenței de nicotină sunt extrem de vizibile.
Din păcate, frumusețea și aspectul sănătos nu sunt printre ele.
Cearcăne și pungi sub ochi
Specialiștii spun că fumatorii se pot cunoaște și după ochi, mai exact după cearcănele adanci si pungile dizgratioase ce apar dupa o noapte de nesomn.
Fumătorii au de patru ori mai multe șanse să doarmă prost și să arate în consecință, cel mai probabil din cauza absorbției nicotinei din timpul nopții, un proces ce nu-i lasă să se odihneasc corespunzător.
Psoriazis
Psoriazisul este o neplacută boală de piele ce poate să apară chiar dacă nu practici obiceiul nociv numit fumat, însă cercetătorii susțin că fumătorii au șanse cu până la 60% mai mari să o facă.
Cei care au fumat zilnic câte un pachet de țigări în ultimii 10 ani riscă cu 20% mai mult să se îmbolnăvească de psoriazis față de nefumători, iar riscul poate crește cu până la 60%, în cazul fumătorilor cu 20 de ani la activ.
Citește și: Cum îți dai seama dacă cineva a fumat iarbă! Semnele care nu mint niciodată
Dinți galbeni
Nu mai este demult un secret că nicotina îngălbenește dinții, iar fumătorii pot fi recunoscuți dintr-un zâmbet, și asta din cauza dinților galbeni.
Pe lângă banii cheltuiți pe țigări, fumătorii convinși sunt nevoiți să investească masiv și în reabilitarea danturii, iar tratamentele de albire a dinților sunt costisitoare și nu tocmai cele mai recomandate.
Ten îmbătrânit, brăzdat de riduri
Trecerea anilor își lasă inevitabil amprenta asupra chipului, însă fumatul grăbește acest proces de îmbătrânire a feței.
Experții susțin că fumătorii arată în medie cu 1,4 ani mai bătrâni decât nefumătorii, deoarece fumatul îngreunează circulația sângelui, de care depinde și sănătatea pielii.
Citește și: Cum arată plămânii unui fumător înrăit! „Acesta este cu siguranță cel mai bun anunț anti-fumat” - VIDEO
Degete galbene
Nicotina din țigări îngălbenește orice, de la dinți și pereții camerei în care fumezi, până la degete și unghii.
Există mai multe soluții pentru scoaterea petelor galbene de pe degete, majoritatea pe bază de suc de lămâie, înălbitori sau chiar bureți de sârmă, însă cel mai simplu și mai util ar fi renunțarea la fumat.
Păr mai subțire
Cercetătorii spun că toate chimicalele din fumul de țigară afectează ADN-ul din firele de păr și lasă celulele fără apărare în fața radicalilor liberi.
În aceste condiții, părul fumatorilor tinde să se subțieze și să încărunțească mai repede decât cel al nefumatorilor, ori chiar să dispară.
Bărbatii care fumează riscă de două ori mai mult să-și piardă părul decât nefumătorii, potrivit unui studiu realizat în 2007, în Taiwan.
Citește și: "Unsmoke", prima campanie împotriva fumatului demarată de o companie din industria tutunului
Cicatrice
Nicotina din țigări provoacă și micșorarea diametrului vaselor de sânge, îngreunând astfel circulația sangvină din extremitățile corpului, ce reduce capacitatea de vindecare a cicatricelor, inclusiv a rănilor din gură, de la nivelul gingiilor.
Vergeturi
Nicotina din țigări afectează fibrele și țesuturile conective ale pielii, cauzând pierderea elasticității acesteia și apariția vergeturilor.
Vergeturile apar în mod normal din cauza pierderii sau scăderii rapide în greutate, însă fumatul accelerează acest proces ce are ca rezultat umplerea pielii de semne dizgrațioase aproape imposibil de eliminat.
Citește și: Ajutor pentru a scăpa mai ușor de fumat
Cataracta
Riscul de apariție a catarctei dobândite crește cu 22% în cazul fumătorilor, din cauza stresului suplimentar provocat de nicotina la nivelul cristalinului.
Mai mult, cercetătorii au descoperit că riscul crește direct proporțional cu numărul țigărilor fumate, deci cantitatea de nicotină absorbită, neavând neapărat legatură cu numărul anilor petrecuți în tabăra fumătorilor.
Cancer de piele
După cum ne avertizează și pictogramele de pe pachetele de țigări, fumatul provocă o mulțime de tipuri de cancer, printre care se numară și cel de piele.
Un studiu realizat în anul 2001 arată că fumătorii au de trei ori mai multe șanse decât nefumătorii să dezvolte carcinoame cu celule scuamoase, cancerul care pornește din învelișul organelor, în special din piele.
Sandvișuri cu 22 de aditivi alimentari, bombă pentru sănătate. Semnal de alarmă dat de Protecția Consumatorului: Atenție... Medicul Alexandru Rafila spune că acest coronavirus ar avea două modele de transmitere. Unul cu multe cazuri într-un tim...