Spre deosebire de glucoză, care este sursa principală de energie a organismului uman, cea mai mare parte a fructozei consumate ajunge în ficat. În ficat se transformă în glucoză și se folosește ca energie sau se convertește în grăsimi pentru a fi depozitată ca o viitoare sursă.
Fructe cu un conținut ridicat de fructoză
Poate fi util să afli despre fructele caracterizate prin concentrații ridicate de fructoză pentru a-ți putea organiza dieta într-un mod mai eficient. Acest aspect poate fi util mai ales în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni ce le forțează să reducă aportul acestei substanțe în organism.
Persoanele cu malabsorbție și intoleranță la fructoză nu au capacitatea de a o digera în mod eficient. Acestea ar putea chiar să fie nevoite să evite anumite fructe și legume hrănitoare, bogate în fructoză, dacă le determină disconfort sau alte simptome digestive neplăcute.
Banane
Bananele sunt fructe cu un conținut ridicat de fructoză. Bananele oferă o sursă bună de nutrienți esențiali, cum ar fi: potasiu, fibre și vitamina C. Acestea pot sprijini sănătatea digestivă, pot ajuta la gestionarea diabetului și pot preveni simptomele cancerului, conform Livestrong.
Pere
Perele asigură concentrații ridicate de fibre, de aceea pot fi eficiente în menținerea sănătății sistemului digestiv. Pot preveni afecțiunile digestive, cum ar fi constipația, și prezintă o cantitate crescută de fructoză, care le oferă gustul dulce specific.
Portocale
O portocală mare conține 17,2 g de zahăr. O alternativă preferabilă este o portocală mică, care conține aproximativ 8,98 g. Ca și în cazul altor citrice, portocalele sunt o sursă bună de vitamina C. De asemenea, conțin calciu și potasiu.
Portocalele conțin o gamă largă de alți compuși vegetali și antioxidanți care pot reduce inflamația și pot acționa împotriva bolilor.
Citește și: De ce e bine să consumăm citrice și care sunt beneficiile acestor fructe. La ce ajută
Pepene roșu
150 grame de pepene verde conține aproximativ 9,42 g de zahăr.
Conform MedicalNewsToday.com, o recenzie din 2020 afirmă că pepenele verde este bogat în polifenoli și alți compuși utili pentru combaterea unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul și ulcerele.
Pepenele verde oferă diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv hidratare și vitamina C. El este format în proporție de aproximativ 92% apă și oferă în același timp electroliți, cum ar fi potasiul, care sunt importanți pentru hidratare. Această combinație ar putea face din pepenele verde o gustare benefică pe vreme caldă sau după antrenamente.
De asemenea, este o sursă de antioxidanți, care pot combate radicalii liberi din organism.
Struguri
Strugurii se caracterizează prin concentrații ridicate de fructoză. Strugurii sunt o gustare dulce care oferă senzație de sațietate. Aceștia conțin antioxidanți importanți cum ar fi resveratrol și quercetină, care asigură proprietăți de protecție a inimii. Practic, pot diminua șansele de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare dacă le consumi în mod constant.
Curmale
Curmalele au în compoziție cantități mari de fructoză, potrivit Health.com. Acestea oferă proprietăți antioxidante și proprietăți antiinflamatoare. Pot reduce riscul de a dezvolta cancer, pot susține sănătatea sistemului digestiv și pot ajuta la gestionarea unei greutăți optime. Antioxidanții din compoziție pot combate efectele dăunătoare ale moleculelor instabile denumite radicali liberi.
Citește și: Ce se întâmplă când consumi fructe oleaginoase zilnic. Efectele pe care le pot avea asupra organismului
Mere
Merele se regăsesc printre aceste fructe cu un conținut ridicat de fructoză. Acestea au un profil nutritiv bogat în substanțe esențiale precum: potasiu, fibre și polifenoli. Consumul frecvent de mere se asociază cu scăderea nivelului de colesterol total.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.