Lavanda, această plantă minunată cu un parfum îmbietor, are și numeroase întrebuințări medicinale. În zonele cu ierni mai geroase, are nevoie de protecție pentru a nu îngheța, astfel este indicat, dacă o aveți în grădină să o acoperiți iarna, în special în primul an. Pentru cultivare are nevoie de un loc însorit și un sol nisipos bine drenat.
Lanul de lavandă, decorul perfect pentru poze
Lavanda are numeroase întrebuințări
De la această plantă pot fi întrebuințate atât florile cât și tulpinițele cu frunze. Pentru a beneficia de proprietățile puternice ale florilor de lavandă este recomandat ca acestea să fie cultivate înainte de a se deschide complet, în perioada când încep să se desfacă bobocii, fiind perioada cu efectul cel mai puternic.
Scade febra imediat! Tratamentul țigănesc, vechi de secole, recomandat de fitoterapeuți
Lavanda este una dintre plantele cu cel mai puternic efect de relaxare, de aceea este folosită frecvent în aromaterapie. Are proprietăți calmante și revigorante și este ideală pentru calmarea migrenelor și a durerilor de cap.
Doar câteva picături de ulei de lavandă în cada cu apă,va va conferi o baie relaxantă. După această baie veți avea parte de un somn foarte odihnitor.
În momentele de stres sau oboseală vă puteți masa ceafa și tâmplele cu câteva picături de ulei esențial de lavandă, pentru un efect de relaxare imediat.
Lavanda în general nu are contraindicații, totuși se recomandă femeilor însărcinate să nu folosească mari cantități de lavandă.
În cultul popular al popoarelor mediteraneene, unde își are originea lavanda, se spune că această plantă induce curajul și conferă putere. Este considerată planta minții, la fel ca rozmarinul și are proprietatea de a întări inima în momentele de stres.
Plante pe care trebuie să le ai în casă! Ele atrag energia pozitivă și aduc prosperitate
De asemenea, lavanda era folosită la îmbăierea bebelușilor. Se puneau flori de lavandă în apa cu care erau spălați nou-născuții, iar acești dormeau liniștiți dupa baie cu mireasmă de lavandă.
Lavanda are proprietăți antiseptice
Numeroase studii au demostrat că lavanda are proprietăți antiseptice, antimicotice și antimicrobiene, fiind utilă în tratarea diverselor afecțiuni, precum răceala și gripa și, de asemenea, poate fi adjuvant în tratarea stafilococilor și a streptococilor.
Este un bun dezinfectant pentru rănile superficiale sau arsuri minore. Băile de șezut cu lavandă sunt recomandate pentru tratarea candidozelor.
Toate femeile aflate în perioada premenopauzei ar trebui să consume asta
Uleiul de lavandă aplicat pe zona unde v-au înțepat insecte, calmează durerea imediat și reduce inflamația, inclusiv înțepăturile produse de albine, care sunt foarte dureroase.
Lavanda poate fi folosită cu succes pentru a ține insectele la distanță, astfel în grădinile de lavandă nu veți întâlni țânțari care să vă deranjeze.
Cum să scapi de insomnie cu ajutorul acestor remedii naturale și la îndemâna oricui
Dacă puneți într-un săculeț sau umpleți pernuțe cu lavandă și le așezați în dulap între haine, acestea vor avea un miros plăcut iar moliile nu se vor apropia sub nicio formă de dulapul vostru. Asemenea săculeți puteți să așezați sub perna pe care dormiți pentru un somn odihnitor.
Și sub formă de ceai, această plantă poate calma nervii și reduce stresul.
Aflați mai multe, accesând clipul video de mai jos, prezentat la Observator.