Live acumFilm: Avionul condamnatilor
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Medicii turci au realizat primul transplant reusit de uter

Medicii turci au realizat anul trecut primul transplant reusit de uter, iar o interventie chirurgicala similara a avut loc si in Suedia. Astfel, posibilitatea de a face un transplant de uter le-ar putea reda speranta femeilor care nu pot in prezent sa ramana insarcinate.

Potrivit Daily Mail, Derya Sert s-a nascut fara uter si a primit un organ sanatos de la o femeie care a murit intr-un accident de masina. Interventia chirurgicala desfasurata la un spital din Antalya a durat sapte ore si la ea au luat parte opt medici si alte sapte cadre medicale.

Femeia a petrecut sase luni in spital, timp in care i s-au administrat medicamente care sa previna respingerea uterului de catre organism. Analizele medicale sugereaza ca transplantul a fost reusit, iar organul este sanatos si functioneaza bine. In septembrie, Derya Sert va incepe si un tratament de fertilizare in vitro pentru ca isi doreste foarte mult sa devina mama.

Un transplat similar a avut loc si in toamna anului trecut, in Suedia. Atunci, medicii au realizat un transplant de uter care a fost donat de o mama fiicei sale. In toamna acestui an, si in Marea Britanie va avea loc prima operatie de acest gen din regat.

Medicul care a operat-o pe Derya Sert crede ca transplanturile de uter vor deveni ceva obisnuit in viitor. Unele femei isi doresc atat de mult sa devina mame incat si-ar asuma riscul unei astfel de interventii chirurgicale.

Un expert britanic in fertilitate are insa o alta viziune. Medicul este de parere ca un transplant de uter implica riscuri prea mari si crede ca unele femei ar trebui pur si simplu sa accepte faptul ca nu vor aduce pe lume un copil.

Foto: greenprophet.com

Recomandari