Live acumObservator 19
Prime Time 20:30iUmor Sezonul 10

Statul la birou poate deveni o problemă serioasă. Modalități de combatere a sedentarismului

Deși trăim în secolul vitezei, sedentarismul este un pericol real, cu care mii de români se confruntă de-a lungul vieții.Dacă îți petreci majoritatea timpului pe scaun, atunci riști să dezvolți probleme serioase de sănătate.Există totuși măsuri de precauție pe care cu toții le putem pune în aplicare

Cum să prevenim problemele de sănătate cauzate de sedentarism

Cu toate că trăim în secolul vitezei, mii de români se confruntă zilnic cu probleme cauzate de lipsa unui stil de viață activ.

Dacă lucrezi la birou opt ore pe zi, poate chiar mai mult, cu siguranță la finalul programului constanți cu stupoare că ești răpus de o durere cruntă de spate sau de gât.

Citește și: Slujbele care te îngraşă. Află meseriile cu cei mai mulţi obezi

Nu este deloc recomandat să ignori astfel de simptome, iar pentru a te asigura că nu este ceva grav, cel mai indicat ar fi să apelezi la un control de rutină în cabinetul unui specialist.

Un kinetoterapeut te poate ajuta să scapi de aceste probleme cotidiene în timp util. Afecțiunile coloanei vertebrale și ale mușchilor din jurul acesteia impun adoptarea unor măsuri terapeutice urgente, dar și perseverență.

Citește și: Kinetoterapie pentru copiii cu probleme la coloană din cauza gadgeturilor

Primul lucru pe care-l poți face este să te asiguri că stai corect pe scaun. Deși cu toții am auzit sintagma "Stai cu spatele lipit de spătar!" pe vremea când mergeam la școală, nu mulți dintre noi au deprins acest obicei, ceea ce a dus la adoptarea unei posturi incorecte de-a lungul timpului, postură care acum cel mai probabil ne dă bătăi de cap. Pentru a fi sigur că remediezi situația, urmează acești pași:

 • Reglează-ți scaunul astfel încât monitorul să fie la nivelul ochilor, la o distanță de aproximativ un braț;
 • Mouse-ul și tastatura trebuie să fie așezate în așa fel încât brațele tale să stea cât mai apropiate de corp, iar coatele să fie îndoite la 90 de grade;
 • Ține spatele cât mai drept, genunchii tot în unghi de 90 de grade, cu picioarele sprijinite pe sol;
 • Nu îți înclina capul spre monitor. Încearcă să îl ții, de asemenea, cât mai drept.​​

Din păcate, durerile de spate nu sunt singura problemă cauzată de statul la birou. Află că există pericole și mai mari pentru sănătatea ta: Sedentarismul poate duce la obezitate, dar provoacă și cefalee, afecțiuni cardiovasculare sau chiar diabet.

Citește și: 5 mituri despre mersul la sală de care trebuie să uiți

Experții din întreaga lume îți recomandă să nu stai jos mai mult de patru ore pe zi. Așa că încearcă să fii cât mai activ, chiar și atunci când lucrezi de pe scaun:

 • Ia-ți pauze de câteva minute în fiecare oră;
 • Fă exerciții de întindere;
 • Stai în picioare atunci când vorbești la telefon;
 • Practică un sport în timpul liber. Încearcă să faci mișcare de cel puțin trei, patru ori pe săptămână;
 • Mergi cât mai des cu bicicleta sau trotineta la birou.

Poți face scurte antrenamente chiar și în timpul programului de lucru. Pentru a te menține în formă și a evita durerile de spate sau alte afecțiuni și mai grave, încearcă să fii cât mai activ:

 • Mișcă-ți capul stânga-dreapta, înainte și înapoi, de câteva ori pe zi. Acest exercițiu va avea efecte asupra mușchilor gâtului;
 • Rotește-ți umerii înainte și înapoi în timp ce stai în picioare. Astfel, aceștia se vor dezmorți și vor deveni mai flexibili;
 • Relaxează-ți picioarele prin întinderea acestora și flexarea genunchilor;
 • Protejează-ți și încheieturile mâinilor. Întinde brațele cu palmele în jos și apoi trage de degete cu mâna opusă.
Recomandari