Antena Căutare

Nu tiroida te strange de gat

Adesea vezi cucoane, ceva mai putini barbati, dar si unii si altii pufaind speriati ca simt o sufocare, o foame de aer, care parca nu mai ajunge pe drumul plamanilor.

Se vaita acesti oameni cu respiratia pipernicita: "Cred ca tiroida ma strange de gat si ma impiedica sa rasuflu normal, a naibii glanda tiroida, imi face figuri!".

Presupunerea oamenilor obisnuiti e gresita, pentru ca nu glanda tiroida este de vina ca respiratia schioapata.

Sufocarea, nodul in gat nu sunt aduse de tiroida prea mare, vinovata este nevroza, deci tulburarea psihica generatoare de spasme ale muschilor faringelui. Ca atare trebuie tratata nevroza de psihiatru.

Ca sa fie de vina pentru starea de sufocare, tiroida ar trebui sa fie asa de inflamata, astfel incat sa se vada chiar inainte de a intra in camera, ceea ce nu prea e cazul.

Articolul continuă după reclamă

O alta spaima intalnita adesea este groaza ca omul are noduli pe tiroida si asta inseamna mai mult ca sigur un cancer tiroidian. Si in acest caz e vorba de o eroare in perceptia populatiei.

Cancerul tiroidian e foarte rar fata de cat de frecventi sunt nodulii. Apa cu insuficient iod, din multe zone ale tarii, a dus la gusa endemica, la o gusa mai mare, care duce frecvent tot la noduli. Numai ca in cele mai multe cazuri nodulii nu sunt cancerosi.

La aproximativ 20%-60% din populatia Romaniei, ecografia depisteaza noduli mici de 2-3 milimetri. Nodulii la tiroida, care se pot simti la pipaire, sunt peste un centimetru si se gasesc la 5% din populatie. Nodulii cancerosi sunt doar 5% din totalul nodulilor tiroidieni care pot fi simtiti la pipaire.

Asist. univ. Monica Gheorghiu, medic primar la Institutul de endocrinologie C. Parhon, precizeaza ca doar prin punctie si examinare la laborator pot fi depistati nodulii atinsi de cancer. Nu pot fi scosi nodulii impreuna cu o parte din tiroida daca nu este depistat un cancer tiroidian.

Pentru ca un pacient cu o astfel de operatie trece prin hipotiroidie, el trebuie sa ia hormoni de sinteza din cutie toata viata, pentru a suplini minusul de hormoni tiroidieni ca urmare a scoaterii unei portiuni de tiroida.

Si mai trebuie precizat ca, descoperit in faze incipiente si operat in timp util, cancerul de tiroida este vindecabil. Astfel, nodulii, in majoritatea cazurilor, nu sunt cancerosi.

Mai trebuie sa stim ca senzatia de nod in gat si sufocare, cel mai des, nu au drept cauza inflamatia tiroidei. In aceste situatii, vinovata este nevroza, care trebuie tratata de psihiatru.

Citeste jurnalul.ro

VIDEO! A inceput sezonul vaccinarii... Suplimentele cu ulei de peste nu ajuta bolnavii de Alzheimer...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 8 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Alex Zlăvog
Hello Chef sezonul 7, 8 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Alex Zlăvog Sambata, 08.06.2024, 15:30
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x