Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

O plantă banală face minuni asupra sănătăţii! O vezi peste tot, dar nu ştiai ce poţi face cu ea! Efectul e uimitor

Albăstrelele se folosesc de sute de ani pentru tratamentul naturist al ochilor, însă de proprietățile lor beneficiază și alte afecțiuni.

healthinskin.com

Albăstrelele se folosesc de sute de ani pentru tratamentul naturist al ochilor, însă de proprietățile lor beneficiază și alte afecțiuni.

Albăstreaua, denumită popular floarea grâului, vinețea, zlavoc, măturică, iarba frigurilor, este o plantă erbacee din familia Asteraceae. Aceasta crește în zonele de deal și de câmpie, fiind întâlnită mai ales în lanurile de grâu și de secară. Ajunge la maturitate între lunile iulie-septembrie și are o durată de viață de 1-2 ani. Florile de culoare albastră se recoltează în momentul în care sunt integral deschise, fiind utilizate doar după uscarea acestora. Florile conțin substanțele active importante: centaurina, pelargonină, cianină, tanin, săruri de potasiu și magneziu etc.

În scopuri medicinale, se folosește sub formă de ceai, infuzie, tinctură, pulbere. Extern, albăstrelele se folosesc ca ingredient în numeroase metode de tratament cum sunt: spălături oculare, comprese și cataplasme. Extractele din această plantă intră în compoziția mai multor produse cosmetice, potrivit agerpres.ro.

În medicina populară, preparatele din albăstrelele erau utilizate la tratarea durerilor de ochi, răceală, friguri, tăieturi, boli de rinichi. Albăstrelele au proprietăți calmante, hidratante, antiinflamatoare, bacteriostatice, emoliente.

Ceaiul de albăstrele are puternice efecte calmante și antiinflamatorii asupra articulațiilor afectate de artrită, dar și asupra durerilor cauzate de reumatism. Infuzia de albăstrele se folosește intern, datorită proprietăților diuretice pe care le are această plantă. Ceaiul din aceste flori ne scapă mai repede de răceli, de boli ale rinichilor și ale aparatului urinar. Albăstrelele reprezintă, totodată, un remediu împotriva diareei și a altor probleme apărute la nivelul tractului gastro-intestinal. Infuzia din petale de albăstrele ajută la îmbunătățirea digestiei.

Ceaiul de albăstrele are un efect ușor calmant asupra sistemului nervos central, fiind folosit în combaterea crizelor de anxietate, a stresului sau a depresiei.

Albăstrelele sunt folosite în cosmetică, datorită efectelor calmante și tonifiante, având efect împotriva îmbătrânirii. Astfel, un tratament cu infuzie de albăstrele sub formă de comprese este recomandat în diminuarea ridurilor, pentru ochii obosiți și iritați, dar și pentru tonifierea mușchilor faciali. Masca cu albăstrele are efecte regenerante asupra pielii, epiderma devenind mai suplă și mai catifelată.

Sursa: agerpres.ro

Recomandari