La fel ca alte soiuri de ceai, ceaiul violet este, de asemenea, o varietate a plantei Camellia sinensis. Însă ceaiul violet este mult mai diferit de ceaiurile tradiționale precum ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul alb și ceaiul oolong. Este un hibrid care poartă denumirea tehnică TRFK 306/1.
În timp ce majoritatea ceaiurilor se produc din frunze de culoare verde închis, ceaiul violet se prepară dintr-un soi cu frunze violet ale plantei de ceai.
Proprietățile medicinale ale ceaiului violet
Ceaiul violet se obține cu ajutorul aceleiași metode folosite pentru procesarea ceaiului verde, de aceea aceste două soiuri de ceai au multe componente comune. De exemplu, conțin compuși polifenolici, cum ar fi galatul de epigalocatechină (EGCG) și galatul de epicatechină (ECG).
În general, consumul regulat de ceai poate îmbunătăți sănătatea corpului uman. Ceaiul violet poate fi ușor adăugat în alimentație și poate sprijini sănătatea generală a organismului datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate.
Poate sprijini sănătatea cardiovasculară
Ceaiul violet se asociază cu menținerea sănătății cardiovasculare. Acesta poate contribui la reglarea tensiunii arteriale sistolice și diastolice. Tensiunea arterială sistolică se referă la tensiunia arterială avută în timpul bătăilor inimii, în timp ce tensiunea arterială diastolică se măsoară între bătăile inimii.
Citește și: Ceaiul verde și beneficiile sale pentru sănătatea organismului - preparare, consum, cantitatea recomandată
Poate preveni cancerul
Proprietățile medicinale ale ceaiului violet includ un tip de compuși care pot preveni dezvoltarea celulelor canceroase periculoase din interiorul organismului uman. Acest tip de celulele se pot răspândi sub acțiunea unui stil de viață nesănătos. Profilul nutritiv al ceaiului violet include antioxidanți și vitamine care pot scădea riscul de a suferi de cancer, potrivit The Health Site.
Poate combate efectele stresului oxidativ
Radicalii liberi sunt molecule instabile care dacă se înmulțesc în mod necontrolat în corpul uman, pot provoca stres oxidativ. Stresul oxidativ este un proces care poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice, inclusiv cancer. Datorită concentrațiilor de antioxidanți, consumul de ceai violet poate combate efectele dăunătoare ale stresului oxidativ.
Poate scădea nivelurile de colesterol LDL
Proprietățile medicinale ale ceaiului violet pot avea efecte asupra nivelurilor de colesterol. Când colesterolul LDL, denumit și colesterol rău, se oxidează, acesta se transformă în placă de aterom și blochează arterele. Din acest motiv, poate crește riscul de atac de cord.
Ceaiul violet poate reduce nivelul de colesterol LDL și poate preveni oxidarea colesterolului, ceea ce poate stimula sănătatea inimii. Datorită concentrațiilor ridicate de polifenoli antioxidanti, poate combate efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, poate scădea riscul de blocare a arterelor și poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace.
Citește și: De ce e bine să bei o cană cu ceai de mușețel în fiecare zi. Ce beneficii neștiute are
Ceaiul violet are proprietăți antiinflamatoare
Deseori, inflamația se caracterizează prin umflare, roșeață și durere în anumite părți sau în întregul corp. Proprietățile antiinflamatoare ale antocianilor ar putea ajuta la blocarea substanțelor din organism care produc inflamație, conform BetterMe.
Poate îmbunătăți funcția cognitivă
Proprietățile medicinale ale ceaiului violet pot îmbunătăți concentrarea și pot ajuta la menținerea unei stări mentale pozitive. Ceaiul violet are mai puțină cofeină în comparație cu alte tipuri de ceaiuri. Băutura poate reduce stresul și poate crește capacitatea de memorare. În plus, ar putea fi folosit ca tratament pentru amnezie și demență.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.