Live acum
Prime Time 20:30Raman cu tine

Protejeaza-ti ochii de glaucom

Colonel doctor Gheorghe Anghel, seful Clinicii de oftalmologie de la Spitalul Clinic Militar Central "Carol Davila", explica boala ochiului numita glaucom.

Glaucomul pe buna dreptate este o sperietoare. Poate sa-l transforme pe bolnav intr-un orb. Si mai este o pacoste, glaucomul frecvent nu-si semnaleaza clar prezenta si distruge nervul optic. Doar glaucomul acut da alarma prin dureri mari. Glaucomul se poate explica simplu: exista o presiune mare in ochi, o hipertensiune oculara, care se finalizeaza prin atrofierea nervului optic.

Ei bine, aceasta sporire a presiunii din ochi se naste din lichidul prezent in umorul apos din ochi.

Acest prea mult lichid nu se mai poate elimina in bune conditii. Astfel, presiunea in ochi creste. Explica aceasta boala grava de ochi. Retina este o placa fotografica a aparatului de luat vederi care este ochiul. Retina are pe suprafata ei o multime de celule vizuale.

Din fiecare celula vizuala pleaca niste firisoare de nerv, care se unesc in marele nerv optic. Se poate face asemanarea cu litele care alcatuiesc un cablu. Cresterea presiunii in ochi, prin acumularea de surplus de lichid neevacuabil, stranguleaza aceste firisoare nervoase urmate de distrugerea lor. Apar scotoame, pete negre in vedere, si finalul este inmultirea acestor pete. Consecinta este orbirea.

Controale medicale periodice

Glaucomul este o boala parsiva, care se strecoara pe tacute. De aceea, dupa varsta de 50 de ani, controalele la ochi trebuie facute mai frecvent. In glaucom, tratamentele sunt si medicamentoase, prin picaturi puse in ochi, fie prin interventii cu laser sau conform regulilor chirurgiei oftalmologice.

Terapiile au toate urmatoarele tinte: sa scada cantitatea de umor apos, adica de lichid in ochi, pentru a nu exista o presiune oculara prea mare si a doua miza este sa creasca posibilitatea de evacuare a acestui plus de umor apos in ochi. Picaturile pot face ambele actiuni. Picaturile din clasa betablocantelor, de tipul propanololului pentru inima, micsoreaza cantitatea de umor apos produsa in ochi.

Alte picaturi inhiba o enzima care astfel produce mai putin lichid in ochi, scazand presiunea oculara. Alte medicamente de pus in ochi gasesc o alta cale de eliminare a excesului de lichid si nu doar prin unghiul irido-cornean care este canalul firesc acum infundat.

Picaturile trebuie puse in ochi constiincios in fiecare zi. Metoda cu laser in glaucom desfunda ochiul din unghiul intern, care seamana cu o plasa cu ochiurile infundate de sange si de alte celule.

Astfel se da drumul scurgerii de lichid apos din ochi. Cand irisul blocheaza unghiul irido-cornean trebuie sa se faca o interventie chirurgicala clasica pentru a micsora hipertensiunea din ochi care distruge nervul optic prin glaucomul primitiv.

citeste Jurnalul National

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro