Nutritionistii ne recomanda sa mancam hrana vie, cat mai putin procesata si cat mai putin preparata termic. Adica, alimente crude sau cel mult preparate in abur. La masa, pofta buna la alimente albe: lactate, peste, varza, orez, usturoi, ceapa, fasole.
Detox este regimul momentului. Argumentul principal: eliminarea toxinelor prin selectarea alimentelor sanatoase repartizate echilibrat la mesele principale.
Aparent, denumirea de regim detox (detoxificare) este curios, chiar usor agresiv. Ceea ce nu este departe de adevar, mai ales in mediul urban, unde la ora actuala, alimentatia astampara foamea, dar nu protejeaza sanatatea. Dar acumularea de toxine in organism prin intermediul alimentatiei, chiar intr-o masura mai redusa, este valabila si in mediul rural.
Pentru ca, totusi, chimia a pus stapanire pe hrana noastra. Si daca mai adaugam poluantii existenti in aer, chimia din medicamentele administrate in mod curent, atunci probabil banuim cat de cenusie este imaginea pe dinauntru a corpului nostru.
De fapt, de aici incepe regimul detox: de la constientizarea ca toxinele ne invadeaza, ne stapanesc. Dar niciodata nu e prea tarziu sa scapam de ele. Un nutritionist spunea poetic ca un asemenea regim in sezonul rece ne face, printre altele, sa aducem mai repede primavara in viata noastra.
Tirania chimiei
Corpul are propriul sistem de detoxificare, dar este posibil ca organe care formeaza acest mecanism cum sunt rinichii, intestinele sau splina "sa oboseasca", atunci cand sunt foarte solicitate.
Atunci le putem ajuta printr-un regim detox, printr-o alimentatie echilibrata, sanatoasa, care ajuta organismul sa elimine toxinele. Acest nou echilibru permite redobandirea greutatii normale, iesirea de sub influenta nefasta a chimiei si recapatarea tonusului.
Pentru a scapa de sub tirania chimiei trebuie sa mancam alimente de calitate, biologic sanatoase, cel putin trei saptamani. Este un cadou oferit organismului nostru programat sa recunoasca alimentele bio, vii, dar pe care-l chinuim groaznic, il stresam continuu atunci cand il bombardam cu hrana moarta, ultrarafinata, procesata. Vom alege sa mancam cruditati: prioritar legume.
Cat priveste fructele, evident si ele crude, dar le vom reduce pe cele acide. Cereale pentru digestie. Uleiul de masline in special, pentru aportul de omega 3. Orezul, hrisca, lintea pentru aportul redus de gluten. Si trebuie sa retinem ca pentru digestie, pentru protejarea sistemului cardiovascular, cerebral este capital sa profitam de uleiul colza, de nuci etc.
Hidratare, masaj
Detoxificarea presupune si o buna hidratare: cel putin 1,5 litri de apa zilnic. Dar si masajul cu uleiuri esentiale care se adauga celor 30 de minute de activitate fizica zilnica. Astfel, nu numai ca ne debarasam de toxinele care ne pun sanatatea in pericol, dar atenuam stresul acumulat la locul de munca sau in alte imprejuarari.
Mai scapam si de 2,5 - 3 kilograme. Asa vom constata ca am pierdut cativa centimetri in talie, in jurul coapselor si al bratelor. Ceea ce ne va dezinhiba, ne va incuraja sa ne etalam silueta, se vor armoniza formele, adica ne vom simti bine in pielea noastra.
CRUDE. IN ABURI.
Potrivit nutritionistilor, in acest an, in top este regimul detox conceput pentru protejarea sanatatii. Principiul de baza: eliminarea toxinelor prin alimente naturale. Aceasta inseamna alimente albe, cu prioritate lactate, peste alb, care si nutritiv, si simbolic sunt alimente vii, pure.
Mai trebuie sa punem la aceeasi masa orezul, soia, putin tofu, fructe si legume crude sau cel mult preparate "in abur". De asemenea, in aceeasi serie se afla varza, ideala in cura de detoxificare atat cruda, in salate, sau sub forma de suc.
Efecte diuretice si depurative certe obtinem daca bem zilnic un pahar cu suc de varza in care mai punem cateva picaturi de lamaie. Alicina, o substanta valoroasa care da usturoiului mirosul lui inconfundabil, ne ajuta sa normalizam nivelul colesterolului si sa punem pe fuga toxinele.
DIGESTIE
Treaba buna in lupta cu toxinele fac: avocado, sfecla rosie, anghinarea. Dar mai ales merele. Ele scad nivelul colesterolului si pe cel al toxinelor, se pricep foarte bine sa ne faca digestia usoara. Sunt eficiente sub forma de suc, crude, compot, coapte, rase adaugate in salate de verdeturi.
BENEFICII
Pentru ca au un continut bogat in fibre, merele sunt fructele care asigura o buna digestie, lupta impotriva cresterii nivelului colesterolului, previn atacul cerebral si infarctul.
Consumand mere, veti favoriza eliminarea substantelor toxice din organism. Marul are actiune tonica, diuretica, depurativa, antiseptica, laxativa.
In uz extern, marul reda elasticitatea tesaturilor, grabeste vindecarea cicatricelor inestetice. Toate acestea se datoreaza pectinei, cea mai importanta substanta activa din mar.
Citeste jurnalul.ro
Colesterolul este determinat de un hormon din creier... Conflictul dintre alimente si medicamente...